Hlavní obsah

159 cestujících z vyhořelého metra zůstává pohřešováno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Celkem 159 lidí je dosud pohřešováno od osudného požáru metra v jihokorejském Tegu, při němž v úterý zahynulo nejméně 135 lidí. V nemocnicích leží 135 osob, které útok duševně nemocného žháře přežily. Sedm desítek obětí se dosud nepodařilo identifikovat. Ve chvíli útoku byly ve stanici dva šestivagónové vlaky s celkem 400 cestujícími.

Foto: Dana Smrčková

Ruce žáků vykouzlily z marcipánu třeba stonožku, mrkev nebo sluníčko.

Článek

Na místě tragédie zasahuje 3200 lidí, z toho 1000 hasičů. Zbytek tvoří policisté, lékaři, zdravotní sestry a dobrovolníci. Oheň se podařilo po třech hodinách uhasit, ale spoušť napáchaná plameny jen ztěží nedovoluje podrobné prohledání stanice, informovaly jihokorejská televize YTN a tisková agentura Jonhap.

Útočník je duševně narušený

Podle svědků žhář vhodil do jednoho z vagónů metra kartón od mléka naplněný hořlavinou. "Když se snažil rozlitou kapalinu zapalovačem podpálit, někteří cestující jej napadli a snažili se mu smrtící zbraň z ruky vytrhnout. Naneštěstí vypukla rvačka a hořící zapalovač upadl přímo do směsi," popsal policista Kim Bjong-hak pro BBC.

Policie útočníka zadržela, zatím však není jasné, co ho k tomuto činu vedlo. 56letý žhář je pravděpodobně duševně narušený.

Centrum města zablokovaly vozy záchranářů

Televizní záběry z Tegu, které leží asi 320 kilometrů jihovýchodně od Soulu a je třetím největším jihokorejským městem, ukázaly hustý kouř stoupající z metra. Na místo neštěstí se sjely desítky ambulancí a hasičských vozů, které zablokovaly dopravu v centru města.

Minulý rok hostilo Tegu jako jedno z deseti měst Mistrovství světa ve fotbale. V srpnu zde má proběhnout Světová univerziáda.

Podobná tragédie se stala už v roce 1995, kdy při stavebních pracích uvnitř metra zabil výbuch 101 lidí a 143 dalších zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám