Hlavní obsah

Zbrojní embargo EU vůči Sýrii končí

Brusel
Aktualizováno

Posledním květnovým dnem vyprší platnost unijního zbrojního embarga, které zakazuje dodávky zbraní syrské opozici. Další sankce proti režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada zůstávají nadále v platnosti. Ministři zahraničí EU se sice v Bruselu nedokázali dohodnout na další podobě embarga, bezprostřední vyzbrojování opozice ale státy nechystají. O vývozu zbraní tak budou členské státy rozhodovat samy.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Ukončili jsme zbraňové embargo vůči syrské opozici," prohlásil britský ministr zahraničí William Hague po bruselském jednání. Dodal, že Británie neplánuje žádné bezprostřední dodávky zbraní syrským rebelům, ale rozhodnutí jí dává větší prostor k případné budoucí reakci, pokud se situace v zemi dále zhorší.

Na svém Twitteru Hague napsal, že rozhodnutí EU je správné. Později také řekl, že pro Asada znamená "důrazné poselství".

Britové a Francouzi prosadili svoji

"V praxi je to tak, že (embargo) tento měsíc skončí, pak to bude na odpovědnosti jednotlivých států. Vlastně jsme ustoupili od unijního řešení, protože nebyla možná dohoda," řekl Českému rozhlasu ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg s tím, že státy EU se prozatím zavázaly po určitý čas zbraně do Sýrii nedodávat.

Současná podoba unijního zbrojního embarga vůči Sýrii vyprší v pátek v noci, další sankce EU v podobě zákazu vstupu představitelů spojených s režimem Bašára Asada na území členských zemí unie, zákazu transakcí se syrskými bankami i zákazu dovozu syrské ropy zůstávají v platnosti.
Úpravu embarga prosazovaly hlavně Británie a Francie, proti jeho změně je v EU mnoho zemí. Patří k nim Česká republika, Rakousko, Finsko, Nizozemsko a Švédsko.

Země EU nyní chtějí vyčkat na výsledek chystané červnové konference o Sýrii v Ženevě, která by se měla pokusit najít politické řešení občanské války v zemi.

Unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová podle agentury Reuters uvedla, že státy EU před 1. srpnem chtějí svůj postoj k syrským sankcím znovu posoudit.

Americký senátor tajně v Sýrii

Zatímco se v Bruselu jednalo o embargu, americký senátor John McCain v pondělí tajně překročil turecko-syrskou hranici a setkal se v Sýrii s veliteli Syrské svobodné armády (FSA). Jak informovala agentura Reuters, senátor se po několika hodinách vrátil do Turecka. Není jasné, zda o svém úmyslu vstoupit do Sýrie informoval americkou vládu.

McCainův mluvčí Brian Rogers řekl, že republikánský kandidát v prezidentských volbách v roce 2008 v Sýrii pobyl několik hodin. Detaily o tom, s kým se sešel, neposkytl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám