Hlavní obsah

Záplavy v Jemenu zabily přes padesát lidí

– SANA • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC,

Při záplavách v Jemenu zahynulo 58 lidí, uvedla v sobotu místní média. Další desítky lidí se pohřešují. Zemi zasáhly přívalové deště, které přinesla tropická bouře. Většina obětí a nezvěstných je hlášena z nejvíce postižené východní provincie Hadramout. Bez přístřeší je 20 000 lidí, prudké deště a záplavy zničily 1700 domů postavených z hlíny.

Foto: Profimedia.cz

Záplavy si vyžádaly desítky obětí.

Článek

Deště trvaly nepřetržitě 30 hodin a postihly především jihovýchodní provincie Hadramaút a Mahra. Úřady vyhlásily východní Jemen za oblast postiženou katastrofou.

V zemi pokračují záchranné práce. Prezident Alí Abdulláh Salíh už ustavil krizový výbor a postižené oblasti sám navštívil. Nejméně 20 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou, protože v oblasti jsou domy postavené z hlíny a vepřovic.

Šest letadel už dopravilo do oblasti stany a další základní potřeby včetně pitné vody. Ve školách totiž může být nouzově ubytována jen desetina z potřebných.

Povodně dokonce ohrožují starobylé město Šibám, které je rezervací Unesco. Ve městě už se zřítila dvoupatrová budova.

Prudké deště zasáhly Jemen už ve čtvrtek. Lilo celý pátek. Silné deště způsobily škody i na polích. Tropická bouře přinesla déšť do i Saúdské Arábie a na sever Somálska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám