Hlavní obsah

Západní vojáci se dostali do prvního pozemního střetu s Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Příslušníci kanadských speciálních sil se v Iráku dostali do přestřelky s bojovníky Islámského státu. Podle brigádního generála Michaela Rouleaua se to stalo minulý týden, když vojáci zavítali k jednotkám pešmergů u frontových pozic na severu země. Je to první veřejně známý pozemní střet západních vojáků s Islámským státem v Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský voják

Článek

Kanaďané se podle pondělního Rouleauova vyjádření ocitli na konci porady s  iráckými představiteli pod palbou z kulometů a granátometů. Odstřelovači nepřítele „neutralizovali“. Kanadská strana žádné zranění neutrpěla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Generál Rouleau poznamenal, že kanadští vojáci nemají v Iráku bojové úkoly, ale mají právo bránit se při napadení. „Naše reakce byla v souladu s neodmyslitelným právem na sebeobranu,“ řekl.

Místo střetu Rouleau neupřesnil.

V Iráku je nasazeno 600 kanadských vojáků, kteří působí jako instruktoři, ale také koordinují vzdušné údery koaličních sil proti Islámskému státu. Ten od loňska kontroluje rozsáhlé oblasti v Iráku i sousední Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám