Hlavní obsah

Za povolební protesty v Íránu jdou lidé i na popraviště

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské úřady od loňských povolebních protestů v zemi odsoudily za zločiny proti republice 86 lidí. V úterý to oznámila státní agentura Fars. Teherán naposledy v pondělí uvedl, že za urážku Alláha půjde na popraviště dvacetiletý student, jenž na demonstraci hodil po pořádkových silách kámen.

Foto: Reuters

Povolební protest v Íránu z loňského roku

Článek

Téměř devět desítek odsouzených podle íránských úřadů porušilo zákon tím, že se nedovoleně shromažďovali, spikli se za účelem oslabení národní bezpečnosti, vedli propagandu proti islámské republice, narušovali veřejný pořádek a stali se členy ilegálních a protirevolučních skupin. Většina dostala tresty vězení, uvedla Fars bez bližších podrobností.

Podle opozice ale od loňského června, kdy v prezidentských volbách pochybným způsobem uhájil úřad Mahmúd Ahmadínežád, úřady zatkly přes 4000 příznivců a představitelů opozice. Soudy proti nim neváhají použít ani nejzávažnější obvinění - z urážky Boha, za který je trest smrti.

Naposledy se tak stalo v případě 20letého studenta náboženství Muhammeda Amína Valjana. Vyšetřovatelé ho identifikovali na fotografiích pořízených při loňských povolebních shromážděních. Valjan po pořádkových silách hodil kámen. Celkem bylo za urážku Boha na popraviště posláno šest lidí, uvedly úřady.

Írán z podněcování protestů a násilí s nimi spojeným obviňuje Spojené státy a jejich evropské spojence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám