Hlavní obsah

Za pádem airbusu mohla být bomba propašovaná z hotelu

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Stopa po možné náloži, jež způsobila zkázu ruského airbusu v Egyptě, může vést až do hotelů, kde byli pasažéři letu jako turisté ubytováni. Pachatelé tam totiž mohli bombu vložit do kufru před odvozem na letiště, jelikož hotelová ostraha – a možná i letištní kontrola – používají prakticky nefunkční ruční detektory.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Ohořelé trosky ruského letadla

Článek

Upozornil na to podle britského deníku The Daily Mail nejmenovaný bezpečnostní expert, který navštívil letovisko Šarm aš-Šajch.

Egyptská policie tam nyní vyšetřuje zaměstnance hotelů i letištní personál kvůli možnému podílu na přípravě atentátu. Některé hotely zajišťují i catering pro lety a jídlo dopravují přímo k letadlům.

Nefunkční detektory

Detektory náloží, které egyptští bezpečnostní pracovníci mají kontrolovat, jsou podle odborníků téměř identické s přístroji k vyhledávání golfových míčků, jež britští podvodníci upravovali a pak prodávali za milióny cizím vládám jako detektory výbušnin.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V letech 2013–2014 za to byla stíhána pětice pachatelů. Ruční detektory vyrábí egyptská armáda pod názvem C-Fast a před čtyřmi lety v patentním řízení tvrdila, že přístroj zjistí jakýkoli materiál až na 500 metrů.

„Je to prostě podvod – a nebezpečný. Stejné štěstí by měli, kdyby hledali výbušniny kebabem,“ řekl Michael Sutherland, fyzik Cambridgské univerzity s narážkou na placku plněnou masem, tradiční pokrm na Blízkém východě.

Daily Mail přišel také s nepotvrzenou domněnkou, že produkuje-li „detektor“ armáda, používá se patrně i na letišti v Šarm aš-Šajchu, což by vysvětlilo, jak by se zavazadlo s bombou mohlo dostat až do letadla. Letiště zpravidla používají ke kontrole podávaných zavazadel speciální detekční tunely.

Nicméně podle dosavadních zpráv mělo letiště v Šarm aš-Šajchu hrozivé mezery i v nejzákladnější bezpečnostní kontrole jednotlivých cestujících.

Skenery, které nikdo nesledoval

Podle zaměstnanců byl kamerový systém letiště zčásti porouchaný a fungující monitory zůstávaly zčásti bez dozoru. To platilo i o kontrole dění v prostoru pro třídění zavazadel.

Foto: Maxim Grigoriev/Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Egyptští vojáci na místě, kam dopadly trosky ruského Airbusu A321.

Bezcennost detektorů nastolila otázku bezpečnosti desítek tisíc turistů, kteří stále čekají na evakuaci. Zástupce britské vlády v letovisku ujišťoval, že nyní byly nasazeny účinné prostředky.

Egyptský tisk reaguje na podezření z terorismu nevraživě – tvrdí, že naopak Egypt teď čelí „západnímu terorismu“, jenž chce položit ekonomiku země na lopatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám