Hlavní obsah

Za fackování izraelského vojáka dostala Palestinka trest osm měsíců vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Sedmnáctiletá Palestinka Ahid Tamímíová, která loni uhodila izraelského vojáka, bude odsouzena k osmi měsícům vězení. Informovaly o tom ve středu deníky The Times of Israel a Ha´arec. Palestinka přistoupila na dohodu, kterou navrhla prokuratura. Jinak by jí hrozilo i několik let vězení.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ahid Tamímiová na začátku procesu 13. února 2018

Článek

Tamímová se podle listu Ha´arec přiznala k jednomu případu napadení, k jednomu případu navádění k útoku a dvěma případům bránění vojákům v činnosti. Zbylých osm obvinění bylo staženo, uvedla její obhájkyně Gaby Laskyová.

Obviněná musí kromě nástupu za mříže zaplatit také pokutu 5000 šekelů (asi 30 000 korun). Stejný trest pak dostala i její matka za podíl na útoku na vojáky.

Zasedání soudu se konalo za zavřenými dveřmi a dohodu musí schválit armáda, která podle listu Ha´arec chtěla kauzu co nejrychleji ukončit. Podle Laskyové už s navrženým trestem souhlasila, sama armáda se nevyjádřila.

Ostře sledovaný proces

Tamímíová se stala symbolem proti izraelské okupaci. Zadržena byla v prosinci několik dní poté, co na palestinském území, které Izrael okupuje, napadla ozbrojeného izraelského vojáka a pak také jeho kolegu. Vojáka Tamímová několikrát udeřila rukou a nakopla v přítomnosti své matky a sestřenice. Čin byl zachycen na video, které se objevilo na sociálních sítích

Palestinci její čin obdivovali. Izrael naopak ocenila klid, s jakým při incidentu reagovali jeho vojáci, protože se je dívka snažila vyprovokovat. [celá zpráva]

Proces s Tamímíovou vyvolal kritiku ze strany ochránců lidských práv i některých zemí. K soudu, který po odkladech začal 13. února, přišlo i několik lidí z diplomatických misí evropských států včetně Německa a Nizozemska. Izraelský vojenský soudce, který proces vede, ale poté nařídil, aby se jednání konalo za zavřenými dveřmi. Zdůvodnil to ochranou práv nezletilé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám