Hlavní obsah

Všechny pušky musí mířit na Izrael, tak se usmiřme, píše Hamás Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Radikální palestinské hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, údajně vyzvalo libanonskou organizaci Hizballáh k jednotnému boji proti Izraeli. Podle agentury Reuters to vyplývá z dopisu, který vůdce ozbrojeného křídla Hamásu ve čtvrtek zaslal představitelům Hizballáhu.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Příslušníci palestinských ozbrojených složek v Gaze věrní vládnoucímu Hamásu.

Článek

Obsah dopisu zveřejnil Hizballáh na internetové stránce své televizní stanice Al-Manár.

Dopis naznačuje, že Hamás a Hizballáh zažehnávají spor, který je rozděloval od vypuknutí syrské občanské války. Sunnitský Hamás totiž chová nepřátelský postoj vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Šíitský Hizballáh, podporovaný Íránem, naopak Asadovi pomáhá v jeho boji proti povstalcům, kteří usilují o svržení syrského vládnoucího režimu.

"Skutečný nepřítel (palestinského) národa je sionistický nepřítel (Izrael) a všechny pušky musí být namířeny proti němu," stojí v dopise, který nese podpis předáka Hamásu Muhammada Dífa. "Všechny síly odporu musí vést svou nadcházející bitvu jako jeden muž," dodal.

Díf se od roku 1992 pečlivě ukrývá a podle židovského státu je odpovědný za desítky izraelských obětí sebevražedných atentátů v polovině 90. let. Izrael se ho pokusil zlikvidovat naposledy v loňské letní válce v Gaze.

Hamás, který je v politické a finanční izolaci, podle Reuters touží oživit staré spojenectví a obnovit finanční toky ze zahraničí. V prosinci oznámil, že obnovil vztahy s Íránem, rozezleným postojem Hamásu k Asadovi. Teherán byl dlouho významným dodavatelem vojenské a finanční pomoci této skupině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám