Hlavní obsah

VIDEO: Zneškodnění běsnícího buldozeristy v Jeruzalémě

JERUZALÉM
Aktualizováno

V Jeruzalémě najel ve středu buldozerista s kolovým nakladačem do autobusu plného lidí a dalších vozidel. Útok si vyžádal nejméně tři oběti, jednou z nich je žena. Dalších 44 lidí bylo při útoku buldozeristy zraněno. Řidič buldozeru, který zdemoloval několik aut, byl zastřelen.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Převrácený autobus

Článek

Buldozerista najel s kolovým nakladačem do plného autobusu na Jaffské ulici poblíž centrálního autobusového nádraží. Jeho zběsilý útok vyvolal paniku a lidé z místa utíkali. Autobus se převrátil. Narazil také do čtyř osobních aut a dalšího autobusu.

:. Jeruzalém: Arab najel buldozerem do lidí

Buldozer vozidla drtil zvednutou radlicí. Ve voze Toyota, přes který stavební stroj přejel a doslova jej slisoval, zahynula jedna žena.

"Mnoho lidí bylo zraněno,“ uvedl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Při útoku bylo zdemolováno i několik dalších aut včetně dodávky. Jeden ze zraněných byl v kritickém stavu a posléze zemřel.

:. Zničená dodávka po útoku palestinského buldozeristyfoto: Reuters/Baz Ratner

Dalšímu řádění buldozeristy se podařilo zabránit, až když byl zastřelen. Na budku stavebního stroje vylezl muž a několikrát na řidiče za ovládacími pákami stavebního stroje vystřelil. Podle některých zpráv šlo o jednoho ze zasahujících policistů.

"Kdyby mohl pokračovat, mohl by zamířit na otevřené tržiště plné stovek lidí, kteří tam nakupovali. To by mohl být ještě horší teroristický útok, než jsem zakusili dnes," dodal mluvčí Rosenfeld.

Podle Rosenfelda nešlo o akci některé radikální skupiny: "Jsme přesvědčeni, že jednal o své vlastní vůli a zkusil zabít tolik lidí, kolik jen bylo možné."

Policie šetří případ jako záměrný útok a předpokládá, že měl politickou motivaci. Řidičem buldozeru byl Palestinec z Východního Jeruzaléma.

:. Záchranáři zasahují na místě řádění palestinského buldozeristy. foto: Reuters/Baz Ratner

Podle některých zpráv byl řidič buldozeru Arab. Silnice v Jaffské ulici se opravuje, ve městě se staví nový dopravní systém a na místě je mnoho stavebních strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám