Hlavní obsah

Velvyslanec v Egyptě není pro uvolnění cest turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka v úterý řekl, proč ministerstvo zahraničních věcí zatím nedoporučuje cesty do Egypta. Egyptský velvyslanec v Praze v pondělí uvedl, že se chce obrátit na české ministerstvo zahraničí, aby z varování byla vyňata letoviska u Rudého moře.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Rudomořská letoviska

Článek

„Naše doporučení vychází z určitých znalostí, zkušeností a analýzy situace. Jde spíše o preventivní krok, který vychází z toho, že situace v zemi byla velmi nepřehledná a nečitelná,” uvedl Kafka. Jak dodal, je těžké odhadovat, kdy by se to mohlo změnit.

„Stále sledujeme, zda nám vývoj v zemi umožní změnit doporučení pro cesty. Přistupujeme k tomu velmi zodpovědně a je pro nás primární bezpečnost českých občanů,” dodal český velvyslanec.

Egypt prochází turbulentním vývojem, v tuto chvíli je situace v zemi klidnější, ale neznamená to, že se problémy vyřešily. Jaký bude další vývoj, lze podle Kafky jen těžko odhadovat. „Pro vývoj v Egyptě příliš nefungují politologická očekávání a poučky, Egypt si jde v mnoha ohledech svou vlastní cestou,” dodal velvyslanec.

Muhammad Ibrahím Abdelhakam v pondělí uvedl, že chce brzy vyzvat české ministerstvo, aby své doporučení necestovat do Egypta odvolalo. V letoviscích kolem Rudého moře, jako je Hurghada a Šarm aš-Šajch, je podle něj bezpečno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám