Hlavní obsah

Ve vybombardované irácké Fallúdži se rodí mnoho znetvořených dětí

Novinky, Alex Švamberk
Fallúdža

Irácký lékař řekl britské televizi Sky News, že v bombardované irácké Fallúdži se rodí stále více dětí se závažnými deformacemi a dalšími defekty včetně rozsáhlých nádorů. Panují obavy, že tento nárůst zavinily chemické látky ve zbraních používaných Američany při potlačení sunnitských radikálů. Prokázáno bylo mimo jiné použití bílého fosforu.

Článek

S první alarmující reportáž u Fallúdži přišla Sky News už před patnácti měsíci. Od té doby se ale situace ještě zhoršila.

Televize se především zaměřuje na osud Fatimy Ahmedové, které se narodila dcera se dvěma hlavami. Loni v květnu mohla jen ležet a dýchala s velkými obtížemi. Její dny se naplnily, nedožila se čtvrtého roku života.

O něco šťastnější osud má jiná dívka, Tiba Aftanová, která měla nádor na levé straně čela, jenž jí zakrýval levé oko. Nyní již vidí, ale levou horní polovinu obličeje má zdeformovanou, což bude ve vyšším věku ještě patrnější než nyní.

Počet nově znetvořených dětí se ale v posledních osmi měsících zvýšil, uvedl pro Sky News irácký dětský lékař Ahmed Arajbí, působící ve městě. Některé mají znetvořené obličeje, další deformace na břiše. Mnoho plodů je tak zdeformovaných, že se ani nemohou narodit.

Lékaři zatím neví, co tyto deformace způsobilo. Neexistují ani záznamy o podobných případech z doby Saddáma Husajna, aby se dala situace porovnat.

Mnozí obyvatelé jsou však přesvědčeni, že deformované děti souvisí s mohutným bombardováním Fallúdži v roce 2004, kdy se americká armáda snažila porazit sunnitské radikály, kteří město ovládali. Požadují nezávislé vyšetřování, jaký vliv mohly mít použité zbraně. Američané totiž i v obydlených oblastech použili bílý fosfor, což je v rozporu s pravidly o vedení války.

Při bombardování Fallúdži byl použit bílý fosfor

Otázkou je také to, zda Američané nepoužili během několikaměsíčních tuhých bojů v na konci léta a během podzimu 2004 i jiné zbraně, které mohou zanechávat následky, třeba protipancéřovou munici s uranovým jádrem. Jde i o to, jaké chemikálie využívali vzbouřenci při přípravě náloží. Ve městě byla objevena i tajná chemická laboratoř.

Boje si vyžádaly asi 2000 mrtvých. [celá zpráva]

Podezření také zvyšuje osud italské novinářky Giuliany Sgrenové, kterou unesli radikálové. Když ji v březnu 2005 italští agenti vezli do bezpečí, na vůz ve kterém jela, stříleli Američané a zabili agenta Nicolu Calipariho. [celá zpráva]

Ten chránil reportérku vlastním tělem. Spekuluje se, že nešlo o náhodu, protože Sgrenová měla důkazy o použití bílého fosforu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám