Hlavní obsah

Italská novinářka: zastavili jsme, Američané pálili dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská novinářka Giulina Sgrenová, kterou v pátek propustili v Iráku únosci, odmítá americké vysvětlení incidentu, kdy po ní cestou na letiště stříleli a zabili italského agenta, který ji chránil. Američané tvrdili, že vůz jel příliš rychle a nereagoval na výzvy k zastavení ani na varovnou střelbu, proto na něj vypálil obrněný transportér.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

"Nejeli jsme vzhledem k okolnostem příliš rychle," řekla šestapadesátiletá novinářka italské televizi z římské nemocnice Celio a dodala, že nepomohlo zastavit: "Palba pokračovala. Řidič ani nestačil vysvětlit, že jsme Italové."

"Náš vůz jel normální rychlostí. Nebylo to kontrolní stanoviště, ale jakási hlídka, která na nás začala střílet poté, co na nás zaměřila reflektor," řekli vyšetřovatelům Sgrenová a jeden z agentů zpravodajské služby, který byl při incidentu  zraněn a vrátil se s novinářkou do Říma. Ke střelbě podle nich nebyl důvod.

O život přišel agent italské tajné služby Nicola Calipari, který Sgrenovou chránil vlastním tělem; Sgrenová a další dvě osoby byly zraněny. Střepinu z levé paže Sgrenové odstranili ještě v Iráku.

Nicola Calipari byl na místě mrtev, dostal zásah do hlavy," uvedl Giulianin přítel Piero Scolari. Ten také řekl, že záměrem bylo Sgrenovou zlikvidovat.

Přítel Sgrenové: cílem bylo novinářku zabít

"Giuliana měla informace a američtí vojáci nechtěli, aby se dostala ze země živá," řekl Scolari. Sgrenová těsně před svým zajetím pracovala na reportáži o uprchlících z Fallúdži, kteří se ukryli v mešitě v Bagdádu.

Omyl Scolari odmítá: "Američané a Italové předem věděli, že kolem stanoviště pojede tento vůz. Byli 700 metrů od letiště, což znamená, že předtím projeli všemi kontrolami. Všechno dění přímo sledoval úřad předsedy vlády, který byl v telefonickém spojení s jedním příslušníkem tajné služby. Američtí vojáci potom mobily zkonfiskovali a zničili."

Únosci měli podle Scolariho Sgrenovou varovat, že ji Američané nenechají odejít ze země živou.

Vydavatel levicového listu Manifesto Francesco Paterno jeho tvrzení přijímá obezřetně. "Nemáme ještě důkazy," prohlásil.

Podle belgické televize RTBF, která se odvolává na irácký zdroj, byla Sgrenová propuštěna po vyplacení výkupného. Únosci, kteří se údajně nazývají Modžáhedové bez hranic, požadovali částku milion dolarů. Do konečné fáze vyjednávání prý byli zapojeni i italští diplomaté v Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám