Hlavní obsah

Ve dvou stech masových hrobech v Iráku našli tisíce obětí Islámského státu

Ženeva

Na území ovládaném dříve radikály z Islámského státu se v Iráku našlo více než 200 hromadných hrobů s ostatky tisíců těl. Uvádí to v úterý zveřejněná Rada OSN pro lidská práva se sídlem v Ženevě. Přesný počet mrtvých, mezi nimiž jsou i ženy a děti nebo invalidé, zpráva neupřesnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V masových hrobech v Iráku skončily tisíce obětí Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

Pracovníci Rady pro lidská práva a mise OSN pro Irák (UNAMI) zdokumentovali existenci 202 masových hrobů v provinciích Ninive, Kirkúk, Saláhaddín a Anbár na severu a západě Iráku, které v roce 2014 ovládli bojovníci IS. Podle inspektorů se ale ještě nemusí jednat o konečné číslo.

Přesné číslo lidí pohřbených v těchto hrobech se zatím určit nepodařilo. OSN ale ve své zprávě uvádí, že v nejmenším odkrytém hrobě v Mosulu bylo pohřbeno osm lidí, v tom největším v Chasfě jižně od města nejspíš několik tisíc.

Zatím není jasné, zda zpráva změní stávající počet civilních obětí, Spojené národy dosud uváděly, že IS zabil 33 000 civilistů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Iráčané si u vykopaných těl obětí zacpávají nosy

„Masové hroby zdokumentované v naší zprávě jsou důkazem hrůzné ztráty lidských životů, hlubokého utrpení a strašlivé krutosti,” uvedl zmocněnec OSN v Iráku Ján Kubiš. „V těch hrobech se nacházejí ostatky těch, kteří byli bez milosti zabiti kvůli tomu, že se nepodřídili moci a zvrácené ideologii IS, včetně příslušníků etnických a náboženských menšin. Jejich rodiny mají právo vědět, co se jejich milovaným přihodilo,” dodal.

Zpráva zdůrazňuje, že průzkum hrobů může poskytnout klíčový forenzní materiál, který může vést k identifikaci obětí a pomoci poznat rozsah zločinů IS. Jejich smrti jsou podle OSN výsledkem systematické rozsáhlé kampaně násilí, „která může zahrnovat válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu“.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Příslušník šíitské milice u vykopaných těl obětí Islámského státu u Sulajmánije

„Důkazy shromážděné z těchto míst budou klíčové pro zajištění věrohodného vyšetřování, stíhání a odsouzení v souladu s mezinárodními standardy,“ stojí ve zprávě.

V roce 2014 se příslušníkům Islámského státu podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt – iráckého Mosulu a syrské Rakky. Jeho zbytky působí na jihovýchodě Sýrie v oblasti kolem středního toku Eufratu.

Reklama

Výběr článků

Načítám