Hlavní obsah

Vazalská organizace Islámského státu zabila na Sinaji desítky egyptských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Nejméně sedmdesát vojáků a civilistů zabili ve středu při několika útocích na Sinajském poloostrově islámští radikálové ze skupiny Ansar Bajt al-Makdis navázané na Islámský stát. Podnikli několik koordinovaných útoků na policejní a vojenská kontrolní stanoviště. K akci se přihlásil Islámský stát.

Foto: Muhamed Sabry, ČTK/AP

Sanitky před nemocnicí v Al-Aríši

Článek

Podle posledních údajů je mrtvých sedmdesát. Egyptská armáda potvrdila agentuře AP, že si útoky vyžádaly padesát obětí z řad bezpečnostních složek. Současně oznámila, že při odvetných útocích zahynulo 38 atentátníků.

Radikálové údajně do útoku nasadili 70 lidí včetně sebevražedných atentátníků.

Islámský stát podle listu The New York Times uvedl, že jeho bojovníci podnikli útoky na patnáct vojenských a policejních kontrolních stanovišť. Nasadili též tři sebevražedné atentátníky, dva napadli kontrolní stanoviště v Al-Aríši a jeden tamní vojenský klub. K útokům využili automobily plné výbušnin.

Ramadán využili k útokům

Nejvíce útoků, celkem šest, bylo podniknuto v Šajch Zuvajdu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Post egyptské armády na severu Sinaje.

Několik vojáků vzali útočníci jako rukojmí. Také se jim podařilo zmocnit se obrněných vozidel, jedno ale zničil ze vzduchu bitevní vrtulník AH-64 Apache.

Ansar Bajt al-Makdis působí na Sinaji několik let, v minulosti se ale přihlásila k Islámskému státu a přejmenovala se na Sinajskou provincii. Chce na tomto území ustavit podobný režim, jako IS nastolil na severu Sýrie a Iráku, kde vyhlásil chalífát. Mluvčí IS minulý týden vyzval stoupence své organizace, aby využili postní měsíc ramadán k masivním útokům.

Útok přišel dva dny po atentátu na vrchního prokurátora a den poté, co prezident Abdal Sísí naléhal na zvýšení aktivity v bojích proti radikálům na Sinaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám