Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN odsoudilo Izrael za zabíjení Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Valné shromáždění OSN ve středu přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy a požaduje pro Palestince mezinárodní ochranu. Česká republika se zdržela. Neprošel naopak americký návrh, jenž odpovědnost za násilí v Gaze připisoval radikálnímu hnutí Hamás.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinský protest proti přestěhování amerického velvyslanectví

Článek

Shromáždění o 193 členech zasedlo mimořádně na žádost arabských států. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, proti osm a 45 včetně České republiky se zdrželo.

Rezoluci předložili Palestinci spolu s Alžírskem a Tureckem. Učinili tak poté, co Spojené státy podobný text vetovaly v Radě bezpečnosti. [celá zpráva]

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že rezoluce neobsahuje ani zmínku o „teroristech z Hamásu” a je zcela jednostranná.

USA chtěly, aby se do rezoluce přidala pasáž odsuzující násilí Hamásu. Tento návrh se hlasoval jako první, ale neprošel, protože jej nepodpořily potřebné dvě třetiny států. Pro se vyslovilo 62, proti 58 a 42 se zdrželo.

Dokument odsuzující Izrael byl schválen, protože ve Valném shromáždění nemá žádná země právo veta. Rezoluce tohoto orgánu jsou ovšem nezávazné a nelze je nijak vymoci.

Střety na hranicích Gazy

Izraelští vojáci od konce března, kdy začaly protesty u hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších. Nejvíce jich zemřelo v při prostestech proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalému. [celá zpráva]

Hamás v Pásmu Gazy vládne a Izrael i USA jej viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vedl s Izraelem už tři války.

Palestinští představitelé požadují mezinárodní ochranu pro okupovaný palestinský národ. Jakou by měla mít podobu, ale není jasné. Hovoří se o pozorovatelích i o případné mírové misi. Generální tajemník OSN António Guterres ale dříve řekl, že k tomu, aby podal návrh na tuto misi, musí mít mandát Rady bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám