Hlavní obsah

V tureckých barech začal platit zákaz kouření, které premiér přirovnal k terorismu

– Istanbul

Turecko se v neděli připojí k zemím, které zcela zakázaly kouření v barech a restauracích. Vyvrcholila tak kampaň premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, podle kterého je boj proti kouření stejně důležitý jako boj proti terorismu. Zákon zakazující kouření na veřejných místech byl schválen počátkem loňského roku, ale bary a restaurace měly rok a půl na to, aby se na nový předpis připravily.

Článek

Od neděle mají majitelé barů a restaurací povinnost odstranit popelníky ze stolů, vystavit nápisy upozorňující na zákaz kouření a odmítnout obsloužit každého zákazníka, který by si zapálil. V případě porušení zákona hrozí pokuty až ve výši 5000 lir (76 000 Kč) pro provozovatele prostor, kteří v nich kouření dovolí, a 69 lir (830 Kč) pro narušitele.

Ministerstvo zdravotnictví za podpory Světové zdravotnické organizace (WHO) vyškolilo 5000 agentů, kteří budou dodržování zákona kontrolovat.

"Naším cílem je snížit v první etapě podíl kuřáků mezi dospělým obyvatelstvem na 20 procent," uvedl Toker Ergüder, který je WHO pověřen dohledem nad protikuřáckými programy v Turecku.

Kouření zabije ročně sto tisíc Turků

Podle oficiálních statistik kouří v průměru téměř každý třetí dospělý Turek a země je ve spotřebě cigaret na desátém místě ve světovém žebříčku. Podle asociace na ochranu zdraví Yesilay kouření v Turecku ročně přivodí smrt 100 000 lidem.

"Situace se dobře vyvíjí. Ještě před pěti nebo deseti lety lidé nabízeli cigarety svým hostům. Dnes se to už nedělá. Lidé se také snaží nekouřit v přítomnosti dětí," zdůraznil Toker Ergüder.

Zákon, který schválil parlament počátkem ledna, zakazuje kouřit v úřadech, na pracovištích a na veřejných místech. Týká se obchodních domů, škol, stadionů a nemocnic.

Ergüder rovněž připomněl úspěšnost zákazu kouření v autobusech z doby před 15 lety a pokles spotřeby cigaret o dvě procenta v posledních dvou letech.

Erdogan: kouření je jako terorismus

Premiér Erdogan v roce 2007 zahájil tažení proti kouření výrokem, který vzbudil velkou pozornost. Prohlásil, že boj proti cigaretám je "stejně důležitý jako boj proti terorismu".

Podle průzkumu institutu Quirk Global Strategies realizovaného u 600 lidí schvaluje zákaz kouření na úřadech a ve veřejných prostorech 95 procent Turků.

Pro zákaz cigarety v kavárnách a restauracích se vyslovilo 90 procent dotázaných. Souhlasí s ním dokonce i 69 procent kuřáků.

Ostrý protikuřácký zákon začala od 1. července uplatňovat další země se silnými kuřáckými tradicemi, Řecko. Za posledních deset let je to třetí pokus Atén omezit kouření, všechny zatím skončily krachem.

Zákazy kouření ve veřejných prostorech platí téměř ve všech evropských zemích, většinou však ze zákazu existují různé výjimky. V Česku se nesmí kouřit ve veřejných budovách, v dopravě, na letištích, nádražích a zastávkách, kouření v restauracích je omezeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám