Hlavní obsah

V Turecku zatkli režiséra filmu o Erdoganovi

Istanbul

V Turecku ve čtvrtek zatkli režiséra Aliho Avciho, podezřelého ze spojenectví s duchovním, jemuž Ankara přičítá zosnování loňského neúspěšného puče. Avci natočil film o prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a tento týden má být do kin uveden jeho nový film Probuzení.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Z upoutávky je patrné, že ve snímku pučisté uspěli a Erdoganova rodina byla povražděna. V poslední scéně je vidět Erdogan, který má ke spánku přitisknutou pistoli.

Podle tureckých sdělovacích prostředků byl spolu s Avcim zatčen také muž podezřívaný z toho, že měl k dispozici komunikační aplikaci, jakou používají lidé z okruhu duchovního Fethullaha Gülena.

Právě jemu a jeho stoupencům turecká vláda připsala zorganizování loňského puče. Gülen obvinění popírá; žije v USA a Ankara marně usiluje o jeho vydání.

Podle turecké agentury Anadolu přišli policisté do Avciho domu, kde našli také druhého, hledaného muže. Při domovního prohlídce se druhý muž snažil uprchnout. Policie pak oba zadržela a převezla na stanici.

V Turecku si tento týden připomínají první výročí neúspěšného pokusu o Erdoganovo svržení.
Od loňského července pak skončilo v žalářích na 50 000 osob a o práci buď přišlo, nebo bylo suspendováno 150 tisíc osob. Čistky se dělají mezi státními zaměstnanci, učiteli, soudci, vojáky i policisty.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám