Hlavní obsah

V Turecku odsoudili na doživotí důstojníky za pokus o puč

Ankara

Dvacet čtyři lidí, především bývalých vysokých důstojníků, odsoudil ve čtvrtek na doživotí turecký soud v jednom z největších procesů, který vedlo Turecko v souvislosti s pokusem o převrat z roku 2016, uvedla agentura AFP. Jedním z 224 obžalovaných byl i duchovní Fethullah Gülen, který žije v exilu v USA a byl souzen v nepřítomnosti. Jaký trest dostal on, není jasné.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Odsouzen na doživotí byl bývalý velitel tureckého letectva Akin Öztürk. Na záběru je před budovou soudu v roce 2016.

Článek

Na doživotí soud odsoudil mimo jiné bývalého velitele letectva Akina Öztürka a bývalého vojenského poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho a poradce náčelníka generálního štábu, podplukovníka Leventa Türkkana, uvedl provládní list Daily Sabah.

Všem třem, stejně jako 14 dalším lidem, soudce udělil za porušení ústavy a použití násilí při pokusu o převrat, obsazení generálního štábu a velitelství tresty doživotního vězení s přitěžujícími okolnostmi. To znamená, že odsouzení nemají možnost podmínečného propuštění a tresty si musejí odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Většina obžalovaných čekala na rozsudek ve vazbě, pouze 35 lidí propustil soud do vynesení verdiktu na svobodu. Dalších 13 osob úřady zatím nedopadly. Je mezi nimi Fetullah Gülen, jehož hnutí Hizmet podle tureckých úřadů za pučem stálo. USA Gülena odmítly vydat.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Soud začal v Ankaře v květnu 2017 v přísně střeženém vězeňském komplexu Sincan. Obžalobu si vyslechli mimo jiné i někdejší prominentní armádní důstojníci včetně 26 generálů, které turecká justice považuje za hlavní organizátory nezdařeného puče z července 2016.

Podle tureckého ministerstva spravedlnosti proběhlo v souvislosti s pokusem o puč skoro 290 procesů, přičemž 261 soudů už dospělo k verdiktu a odsouzeno bylo 3239 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám