Hlavní obsah

V troskách Bejrútu po měsíci pátrají po živém člověku

Novinky, Alex Švamberk
Bejrút

Měsíc po mohutném výbuchu pátrají v troskách budovy v Bejrútu po přeživším, protože místo označil pes, uvedla stanice BBC. Reportérka Al-Džazíry uvedla, že záchranáři tam detekovali tělo s tlukoucím srdce. Jiné zdroje to nepotvrdily. Do oblasti Mar Michael bylo proto vysláno zařízení se senzorem schopným zachytit dech do 15 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po přeživším měsíc po výbuchu v Bejrútu Video: Reuters

 
Článek

Na místě se začalo pátrat, protože pes záchranářů ve středu začal dávat najevo, že je v troskách živá osoba. Další den pes zamířil na stejné místo a dával najevo stejný signál. Na místo se proto vydali chilští záchranáři, kteří dorazili do Libanonu 1. září. Mají vysoce citlivé zařízení, které může detekovat dech do hloubky 15 metrů.

Záchranáři se rozdělili do skupin po sedmi a odnášejí trosky kus po kuse. Profesionální týmy záchranářů přes noc pátrání přerušily, protože neměly jeřáb na zvednutí trosek a panovala obava, že by se mohla budova zřítit. Místní dobrovolníci v něm však pokračovali a sehnali jeřáb od soukromníků a do budovy se vrátil i chilský tým.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Chilští záchranáři se psem po pátrání v troskách v Libanonu.

U budovy se shromáždily davy lidí, záchranáři tyto lidi opakovaně vyzvali, aby byli tiše a mohli použít citlivý přístroj.

Výbuch 2750 tun ledku si 4. srpna vyžádal životy více než dvou set lidí a zničil bejrútský přístav. Exploze vedla k pádu vlády a k vyšetřování, jak mohlo být tak velké množství potenciálně nebezpečného hnojiva roky ponecháno ve skladu v přístavu, který je kousek od obytné čtvrti.

V Bejrútu byl ve čtvrtek objeven další ledek. Čtyři kontejnery nedaleko přístavu ho obsahovaly 4,35 tuny, uvedla libanonská armáda. Její specialisté je nyní zkoumají, ale žádné další detaily k původu hnojiva neuvedli.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Záchranáři pátrají v troskách budovy v Bejrútu.

Reklama

Výběr článků

Načítám