Hlavní obsah

V Sýrii zemřel bývalý německý rapper, bojoval po boku povstalců

Damašek/Berlín

V bojích v Sýrii v neděli zemřel bývalý německý rapper Denis Mamadou Cuspert, známý pod jménem Deso Dogg. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z okolí syrských povstalců. Cuspert odešel z Německa v létě 2012, nejdříve žil v Egyptě a poté se přesunul do Sýrie, kde si změnil jméno na abú Talhá Almání a přidal se na stranu radikální skupiny rebelů bojujících proti režimu Bašára Asada.

Deso Dogg: Wilkommen In Meiner Welt

 
Článek

Cuspert se narodil v Německu, jeho otec pocházel z Ghany a rodinu opustil, když byl jeho syn ještě malý. Hudební kariéře se začal věnovat ve svých dvaceti letech v roce 1995, tehdy měl také množství problémů se zákonem a nakonec skončil na nějakou dobu i ve vězení. Po automobilové nehodě, kdy téměř přišel o život, ukončil v roce 2010 svou pěveckou kariéru a přestoupil na islám. Stal se zároveň členem nejrůznějších radikálních islamistických skupin.

V Sýrii byl údajně členem islamistické organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). O život měl přijít při sebevražedném bombovém útoku, který měla na svědomí jiná znepřátelená povstalecká fronta An-Nusra. Informace o jeho smrti se objevily i na nejrůznějších islamistických fórech.

„Islamistický národ krvácí kvůli zprávě o mučednictví džihádistického bojovníka, bratra abú Talhá Almáního," zněl jeden ze vzkazů. "Jeho smrt je výsledkem sebevražedného bombového útoku, který provedli zrádci – vojáci z An-Nusra – proti domu, v němž přebývalo několik bratrů z ISIL," uváděl dále. Útok potvrdila i syrská exilová nevládní organizace SOHR, podle které se odpálili dva muži z fronty An-Nusra a zabili přitom 16 bojovníků z ISIL.

V řadách syrských povstalců bojuje proti vládním jednotkám asi 10 000 cizinců. Jsou mezi nimi i bojovníci ze západních zemí, například z Německa či Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám