Hlavní obsah

V Sýrii zatkli Češku, ministerstvo zahraničí se ji snaží dostat na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Damašek
Aktualizováno

Syrská tajná policie zatkla předminulou neděli dvaatřicetiletou Češku, uvedla v úterý Česká televize. Sandra Bitarová je údajně obviněná z podpory povstalců, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Podle ředitele tiskového odboru ministerstva zahraničí Víta Koláře se české úřady snaží dostat ji na svobodu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Syrský voják kontroluje vůz v Damašku

Článek

Podle televize pochází Bitarová ze smíšeného manželství, v zemi žije trvale a pracuje v reklamní agentuře v Damašku. Stále má ovšem české občanství. Rodina ani české velvyslanectví nemají o Bitarové bližší informace od 24. června, kdy byla zadržena, uvedla ČT.

"(Velvyslanectví) je denně v kontaktu s místními úřady a hledá možnosti jejího propuštění. Máme informace o stavu zadržené i o obviněních, která jsou vůči ní vznášena," sdělil Novinkám bez dalších podrobností Kolář.

"Poslali jí dopis, že má jít za nimi, ona asi za týden šla a bohužel doteď nevyšla," řekl televizi její bratr Chálid Bitar s tím, že policie ženu už v březnu na 24 hodin zadržela. České ministerstvo zahraničí nedostalo žádné vysvětlení.

„Po výslechu se měla vrátit, ale nevrátila,“ řekla ČT česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipiová s tím, že Bitarová ambasádu upozornila na to, že je předvolaná k výslechu. „Podle našich informací jde o spolupráci s opozicí," dodala velvyslankyně k možnému důvodu zadržení. Asadův režim přitom interpretuje spolupráci s opozicí jako podporu teroristů, připomněla ČT. Syrský otec Bitarové má být umírněným opozičním aktivistou.

Při násilnostech v Sýrii přišlo od loňského března o život přes 16 500 lidí, uvedla v pondělí exilová opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Mezi oběťmi konfliktu je podle nové bilance 11 486 civilistů, 4151 příslušníků provládních sil a 870 povstalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám