Hlavní obsah

V Sýrii nakonec zůstane několik set amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nanejvýš tisíc amerických vojáků zůstane v Sýrii, řekl v neděli náčelník spojených štábů Mark Milley. Přesné číslo nespecifikoval, zatím tak není jasné, kolik jich bude. Zřejmě ale asi pět až šest stovek. Důvodem je přetrvávající hrozba ze strany Islámského státu (IS).

Foto: Rodi Said, Reuters

Americká vojenská kolona na hlavní silnici do Rakky

Článek

„Nepůjdeme do přesných čísel, protože ještě pořád děláme analýzu,“ řekl Milley v pořadu televize ABC This Week Sunday. „V Sýrii jsou pořád bojovníci IS, a pokud by přestal tlak na skupinu, je velmi reálná pravděpodobnost, že by se IS znovu vynořil.“

Zmínil ale, že organizace se bude těžce vzpamatovávat ze zabití svého vůdce abú Bakra Bagdádího. To podle něj bude mít „velmi vážný rozrušující efekt na organizaci jako celek”.

„Patrně ho nahradili jiným vůdcem,“ dodal k prohlášení o jmenování Bagdádího nástupce, jímž se stal neznámý Ibrahím Hášimí Kurajší. „Musíme mít o tomto člověku dostatečné množství informací a v následujících dnech, týdnech a měsících uvidíme, jestli je schopen poslepovat organizaci, nebo ne,“ dodal.

Islámský stát potvrdil smrt Bagdádího a stanovil nového vůdce

Blízký a Střední východ

Trump nejdřív oznámil kompletní stažení 

Američtí vojáci zůstávají v Sýrii, i když prezident USA Donald Trump řekl na začátku října po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyiepm Erdoganem, že je všechny stáhne. To umožnilo Turecku podniknout invazi do Sýrie namířenou proti kurdské milici YPG, jež je součástí Syrských demokratických sil (SDF) bojujících proti IS.

Trump potopil kurdské spojence. Turkům dal zelenou k invazi na sever Sýrie

Turecká invaze

Trump pak změnil názor a řekl, že na žádost Izraele a Jordánska zůstane část amerických vojáků v Sýrii u hranic s Jordánskem a další budou střežit ropná pole na severovýchodě Sýrie. Tam už Američané podnikají spolu s SDF kontroly u hranic s Tureckem.

Pentagon zvažuje zvýšení počtu amerických vojáků v Sýrii, aby hájili ropná pole

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám