Hlavní obsah

V Sýrii mučí děti a nasazují je v boji, varuje generální tajemník OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nová zpráva generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna upozorňuje na nevýslovné a nepřijatelné utrpení syrských dětí za občanské války. Upozorňuje, že děti ve vládních věznicích jsou mučeny a sexuálně zneužívány, zatímco vzbouřenci je zase využívají jako dětské vojáky nebo alespoň v podpůrných rolích. Podobných zpráv už bylo zveřejněno více, ale tato bude předložena Radě bezpečnosti OSN.

Foto: Nour Fourat, Reuters

Chlapec zraněný palbou syrských vojáků

Článek

Zpráva pokrývá období od vypuknutí nepokojů v zemi v březnu 2011 až do listopadu 2013. Odhaduje se, že během té doby přes deset tisíc dětí zahynulo a několikanásobně víc jich bylo zraněno, nebo jsou nezvěstné.

Zpráva uvádí, že zpočátku se násilí dopouštěly především syrská armáda, provládní milice a tajné služby. Jakmile se ale vzbouřenci lépe zorganizovali, přibylo případů, kdy se zločinů na dětech dopouštěli i rebelové.

Mučení dětí

Zpráva uvádí, že vláda nechala děti zavírat do rozsáhlých vězeňských táborů, kde byly dohromady s dospělými. S dětmi se tam špatně zacházelo a byly mučeny. Podle zprávy byly bity kabely, biči i dřevěnými a kovovými palicemi. Pálili je cigaretami, vytrhávali jim nehty a odpírali jim spánek. Mučeny byly elektrickým proudem i na genitáliích, jejich trýznitelé jim hrozili znásilněním, nebo je rovnou znásilnili. Musely se dívat mučení příbuzných a také je zastrašovali pomocí předstíraných poprav.

Sexuálnímu násilí byly vystaveny především děti podezřelé ze spojení s opozicí. Asadovi příznivci se z nich tímto způsobem měli snažit vynutit z nich přiznání.

Zpráva zmiňuje i sexuální násilí, kterého se dopouštějí vzbouřenci, ale v mnohem menším rozsahu, protože se vyšetřovatelé nemohli dostat k důkazům, neboť mnoho oblastí Sýrie je nepřístupných.

Rebelové nasazují dětské vojáky

Zpráva také zmiňuje, že vzbouřenci - včetně západem podporované Svobodné syrské armády - využívají děti ve válce, a to jak v podpůrných rolích, tak přímo v boji. Chlapci ve věku 12 až 17 let byli vycvičeni, vyzbrojeni a nasazeni buď v bojových akcích, nebo na kontrolních stanovištích.

Zpráva uvádí, že k nasazení dětí přispívá i tlak společnosti a širších rodin stejně jako ztráta rodičů či nejbližších příbuzných. Mnoho chlapců řeklo, že cítí, že je jejich povinností sloužit opozici, stojí ve zprávě.

Mluvčí Svobodné syrské armády přitom nasazení dětí popírá. Listu New York Times řekl, že všichni bojovníci jsou starší osmnácti let a skupina nemá potřebu využívat děti, ovšem jiné skupiny podle něj možná teenagery nasazují.

Spojené národy nemají zprávy o tom, že by děti rekrutovala armáda, ale jsou zprávy, že provládní milice a armáda děti zadržují a berou si je na kontrolní stanoviště nebo při zásazích. Používají je jako živé štíty.

Reklama

Výběr článků

Načítám