Hlavní obsah

V Mekce začíná pouť, už do ní dorazilo 1,3 miliónu muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekka

V saúdskoarabské Mekce začíná v úterý tradiční pouť, kterou by měl jednou za život vykonat každý muslim. Do pondělního večera dorazilo 1,3 miliónu věřících. Pořadatelé však očekávají účast dvou až tří miliónů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saúdská Arábie zavedla zvýšená bezpečnostní opatření kvůli tradiční pouti do MekkyVideo: Reuters

 
Článek

„Je to boží dar. Bůh nás vybral, abychom se sem vydali. Jsem tak šťastná, že tu mohu být,“ řekla agentuře AFP jedna věřící z Egypta.

Stovky tisíc poutníků se v úterý ráno vydaly z Mekky do blízkého údolí Míná, kde se budou modlit a odkud budou v následujících dnech vyrážet k rituálům, jako je sedmeré obcházení svatyně Ka’aby nebo stání na náhorní planině Arafát vzdálené zhruba deset kilometrů, které se uskuteční ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Milióny Muslimů z celého světa zamířily do MekkyVideo: Reuters

Poutníky bude chránit 100 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. Úřady se obávají zejména útoků radikálů z Islámského státu, kteří v nedávné době opakovaně provedli pumové útoky v saúdskoarabských mešitách. Hrozbu umocňuje skutečnost, že Saúdská Arábie vede vojenskou ofenzivu proti šíitským povstalcům v Jemenu.

Na pozoru se Saúdové mají také před zdravotními riziky, zejména v souvislosti s šířením smrtícího koronaviru MERS. Saúdská Arábie je nákazou nejvíc postižena, od roku 2012 tam na MERS zemřelo 528 lidí. Podle AFP zaznamenal Rijád za uplynulý měsíc nárůst infekčních onemocnění. Ministerstvo zdravotnictví proto kvůli pouti zmobilizovalo tisíce zdravotníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám