Hlavní obsah

V Íránu volili parlament, vyřazen byl rekordní počet kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu začaly v pátek parlamentní volby. Hlasovat v nich může 58 milionů Íránců, podle odhadů by ale účast nakonec mohla být jen padesátiprocentní. Vybírá se jen ze 7000 kandidátů, Rada dohlížitelů vyřadila rekordní počet dalších 16 000 kandidátů, včetně 90 reformních členů současného parlamentu, uvedla stanice BBC. Právě kvůli malé účasti se doba hlasování třikrát prodloužila.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Íránka hlasuje v Teheránu

Článek

Úřady doufají, že účast bude vysoká, a voliči tak podpoří režim v době, kdy se vyhrotily vztahy s USA. Jde o první volby od chvíle, kdy Spojené státy jednostranně vypověděly dohodu o íránském jaderném programu a na zemi dopadly tvrdě americké sankce.

Napětí se ještě vyostřilo, když Spojené státy zabily v Iráku velitele íránských sil Kuds Kásima Sulejmáního a Írán pak vypálil rakety na dvě základny v Iráku využívané americkými vojáky. Íránské revoluční gardy současně omylem sestřelily ukrajinské dopravní letadlo

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Mezi prvními svůj hlas do urny vhodil duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, informovala agentura AFP. Voliče vyzval, aby hlasovali: „Hlasovat je náboženskou povinností... která rovněž zaručí íránské národní zájmy, Vyzývám Íránce, aby hlasovali co nejdříve,” dodal.

Zastánci režimu hlasují pod heslem: každý hlas je střelou do oka nepřítele“. Odpůrci režimu volby bojkotují s tím, že stejně nic nezmění.

Volební místnosti se otevřely v osm ráno (05:30 SEČ) a měly být otevřeny do 15:30 SEČ. Třikrát se ale uzavření prodloužilo a nakonec byl konec stanoven na 21:00 SEČ. Hlasy se budou sčítat ručně. Konečné výsledky mohou být ohlášeny za tři dny, předběžné se ale očekávají dříve.

Islámské poradní shromáždění má 290 členů, z nichž 285 se volí přímo, pět míst je určeno menšinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám