Hlavní obsah

V Íránu stříleli na protivládní demonstraci

Teherán
Aktualizováno

Íránská policie ve čtvrtek v Teheránu rozehnala protivládní demonstrace střelbou. Nepoužila však ostré náboje. Podle webové stránky opozice byl při útoku na svůj automobil zraněn opoziční politik Mahdí Karrúbí. Podle BBC však byl jen nucen opustit protivládní demonstraci, když byli napadeni jeho osobní strážci. Napadeno bylo více opozičních politiků a zatčen byl i bratr bývalého prezidenta Chatámího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Účastníci protivládní demonstrace v TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

Írán si ve čtvrtek připomínal 31. výročí islámské revoluce, při níž byl svržen proamerický vládce země šáhinšáh Mohamed Réza Páhlaví a nastolena islámská teokracie.

Při této příležitosti se v Teheránu konala ve čtvrtek velká oficiální manifestace na teheránském náměstí Azádí, které se účastnily desítky tisíc lidí a kam přišel i prezident Ahmadínežád. Ten oznámil, že se už podařilo obohatit  první dávku uranu na 20 procent.

I opoziční vůdci Mahdí Karrúbí a Mir Hossejn Musáví svolali demonstrace do Teheránu. Podle twitteru byl Karrúbí viděn, jak přichází na náměstí  Sádekíja. Zřejmě tam byl napaden on, nebo jeho strážci. Jedna z webových stránek opozice přinesla informaci o útoku na opozičního politika Mahdího Karrúbího. Podle tohoto zdroje policisté rozbili okna auta, v němž jel Karrúbí, který ale nebyl při incidentu vážně zraněn. Podle Karrúbího syna se politik po útoku rozhodl demonstraci opustit. Dodal, že několik jeho osobních strážců bylo vážně zraněno.

Tentýž zdroj informoval o útoku na bývalého prezidenta Mohammada Chátamího. Opoziční webová stránka Džaras informovala o krátkém zatčení vnučky vůdce revoluce ajatolláha Rúholláha Chomejního a jejího manžela, jímž je bratr bývalého prezidenta Mohammad Rezá Chátamí. Mezi zadrženými se podle tohoto zdroje ocitl také Karrúbího syn.

Opoziční demonstrace nebyly povoleny. Pořádkoví policisté proto na demonstranty, podporující Karrúbíh a volající protivládní hesla, stříleli náboje s barvou. Podle svědků nikdo z několika set přítomných nebyl vážně raněn.

Proti demonstrantům podporujícím Musávího použili policisté slzný plyn.

Twitter také uváděl, že se koná demonstrace v Tabrízu.

Írán se chystal na konfrontaci

Očekávalo se, že půjde o největší konfrontaci mezi příznivci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a opozicí od loňského června. Tehdy se konaly masové protesty, protože opozice měla pocit, že volby, v nichž svůj post obhájil Ahmadínežád, byly zfalšované.

Policejní šéf Ismaíl Ahmadí Moghaddam sdělil, že Revoluční gardy a islámské milice Basídž jsou připraveny zvládnout jakékoli problém. „Jsme plně připraveni udržet (oficiální manifestaci) bezpečnou. Pečlivě sledujeme aktivity protistátních hnutí. Několik lidí, kteří se připravovali narušit manifestace 11. února, bylo zatčeno.“

V Íránu byla také ve středu drasticky omezena možnost využívat elektronickou komunikaci, nejdou posílat SMS, jimiž se svolávali příznivci opozice na demonstrace. Zablokován je i gmail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám