Hlavní obsah

V Íránu dál popravují děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Írán i nadále popravuje osoby mladší 18 let, přestože to mezinárodní právo neumožňuje, uvedl ve středu vysoký komisař OSN pro lidská práva Javaid Rehman. Loni bylo popraveno sedm nezletilých a letos další dva.

Foto: Abdullah Dhiaa Al-deen, Reuters

Íránský prezident Hasan Ruhání

Článek

Rehman, který má funkci zvláštního vyšetřovatele pro lidská práva v Íránu, dodal, že má věrohodné informace, že dalších devadesát nezletilých čeká v celách smrti. Vyjádřil obavy z velkého počtu trestů smrti vykonávaných v Íránu, protože „jde o jeden z nejvyšších na světě“, a to i navzdory tomu, že klesá. V roce 2017 bylo popraveno 507 lidí a o rok později to bylo 253. Dodal, že konzervativní odhady pro rok 2019 hovoří o nejméně 173 popravách.

Přivítal dodatek k íránskému protidrogovému zákonu z roku 2017, který vedl k dramatickému snížení počtu vykonaných hrdelních trestů, ale řekl, že je potřeba udělat více. Většina dříve popravených porušila protidrogové zákony, protože přes zemi vede trasa, po níž se dopravuje opium z Afghánistánu na Západ.

Rehman zejména vyzval k pokračujícímu dialogu mezi íránskými úřady a kanceláří vysokého komisaře OSN pro lidská práva, který by se týkal otázek spravedlnosti a práva a poprav dětských zločinců.

Na lidská práva mají dopad sankce 

Co se týká celkové situace ohledně lidských práv, zmínil, že v zemi je řada problémů souvisejících se zhoršující se ekonomickou situací, kterou „zhoršuje dopad sankcí, jež mají vážné následky pro prosazení ekonomických a sociálních práv“.

Zmínil, že ti, kteří volají po respektování lidských práv v zemi, „byli zastrašováni, obtěžováni, zadržováni a zatýkáni“.

„Mezi zářím 2018 a červencem 2019 bylo zatčeno nejméně osm prominentních právníků hájících politické vězně a aktivisty za dodržování lidských práv, z nichž mnozí dostali dlouhé tresty,“ upozornil.

Konkrétně uvedl, že lidé požadující ochranu práv zaměstnanců v cukrovaru Haft Tappes byli zatčeni na základě obvinění z porušení národní bezpečnosti. Sedm z nich dostalo tresty mezi šesti a 19 lety. Zmínil i pronásledování žen, které nedodržují zákony o zahalování.

Reklama

Související články

Írán hrozí komplexní válkou s mnoha oběťmi

Pokud Spojené státy a Saúdská Arábie zaútočí na Írán, rozpoutá se „komplexní válka“, prohlásil ve čtvrtek ve vysílání televize CNN íránský ministr zahraničí...

Saúdská Arábie nevylučuje válku s Íránem

Saúdská Arábie nevylučuje vojenskou odpověď na útok na své rafinérie. Saúdskoarabský ministr zahraničí Adil Džubajr řekl ve čtvrtek stanici BBC, že země stále...

Výběr článků

Načítám