Hlavní obsah

V Iráku zaútočil sebevrah na mírovou konferenci, zabil 41 lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Nejméně 41 lidí zahynulo a nejméně 55 dalších bylo zraněno při sebevražedném bombovém útoku na západ od iráckého hlavního města Bagdádu. Atentátník útočil na účastníky konference o národním usmíření. Oznámily to v úterý místní bezpečnostní úřady. Původně se uvádělo 33 obětí.

Článek

Útok se udál ve čtvrti Abú Ghraíb, kde se právě konala konference o národním usmíření. Exploze se ozvala ve chvíli, když jednací budovu opouštěli armádní představitelé a lidé se shromáždili před budovou. Nejméně jeden vysoký důstojník při tom zemřel. Mezi oběťmi jsou také další vojáci, šíitští vládní politici i sunnitští kmenoví vůdci, policisté a novináři, uvádí CNN.

Mezi oběťmi jsou podle agenturních informací vycházejících ze zpráv iráckých zdrojů také dva reportéři televizní stanice Al-Bagdadíja. Zpravodaj televize Al-Irakíja utrpěl zranění. Zabit byl také velitel praporu irácké armády, řada policistů i několik osobních strážců generálního ředitele odboru pro kmenové záležitosti ministerstva vnitra Márida Abdala Hasana Hasúna.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, přičítá se však lidem napojeným na teroristickou síť Al-Kajda v Iráku.

Je to už druhý velký útok v zemi za poslední tři dny a nejtragičtější za uplynulé týdny. V neděli zabil sebevrah na motocyklu u náborového střediska policie v Bagdádu 28 lidí a na šest desítek dalších zranil.

Ve čtvrtek při výbuchu nálože v automobilu ve městě Hamza v provincii Babylón zemřelo deset lidí.

I přes nelichotivou tragickou bilanci z uplynulých dní počet násilností v Iráku vytrvale klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám