Hlavní obsah

V Iráku tvrdě rozháněli demonstrace, mrtví a stovky zraněných

– Bagdád

Skoro tři stovky iráckých demonstrantů byly v úterý zraněni při zásahu proti protivládním protestujícím, uvedl list The Washington Post. Dva lidé zahynuli. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn, vodní děla a později střílela ostrou municí. Ve středu se ve městě demonstranti sešli znovu a bezpečnostní síly proti nim opět tvrdě zasáhly. Zabito bylo sedm lidí, 130 lidí bylo zraněno.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácké bezpečnostní síly rozhánějí demonstranty v Iráku

Článek

Úterní protest, který se konal na různých místech země, neorganizovala žádná politická strana ani skupina, byl projevem obecné nespokojenosti občanů s korupcí, nezaměstnanosti a nefungujícími službami.

Protože tisícovka demonstrantů v Bagdádu mířila na centrální náměstí Tahrír a přidávali se k nim další, policie se je pokusila rozehnat slzným plynem a vodními děly. Když se začali blížit ke střežené Zelené zóně, kde sídly úřady i ambasády, policisté začali střílet. Lidé v panice prchali a snažili se odnést zraněné.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Iráčané odnášejí zraněného demonstranta, kterého zasáhl gumový projektil.

Nejsilnější protesty se konaly v Bagdádu, ale lidé protestovali také na jihu země v Nasíriji, Divániji a v Basře, kde demonstrace trvají už delší dobu.

Irák sice zažívá po porážce Islámského státu roce 2017 období relativního klidu a bezpečí, ale ekonomická a politická situace se příliš nezlepšila. Demonstranti také nesli portrét generála Abdala Wahába Saadího, který stál v čele protiteroristických sil, jež pomáhaly osvobodit Mosul. Ten byl před týdnem odvolán. Mnoho vysokých funkcí přitom zůstává neobsazených kvůli politickým rozporům.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že lituje násilí, ale uvedlo, že je vyvolaly skupiny agresorů. Irácký prezident Barham Sálih vyzval k umírněnosti a poukázal na to, že ústava zaručuje lidem právo na poklidné manifestace: „Pořádkové síly jsou tu proto, aby chránily občany. Naši mladí chtějí reformy a práci, je naší povinností tyto legitimní požadavky splnit.”

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Demonstrace v Bagdádu

Iráčané se ve středu sešli znovu. V metropoli Bagdádu je policie rozháněla střelbou a slzným plynem. Podle agentury Reuters zemřelo ve čtvrti Az-Zaafaráníja dítě, když jeden z protestujících hodil na projíždějící civilní auto zápalnou láhev.

Agentura AP s odvoláním na místní zdravotníky informovala celkem o sedmi středečních obětech, více než 130 lidí bylo zraněno.

Menší skupiny protestujících se ve středu sešly také ve městě Kirkúk na severu Iráku a ve východní provincii Dijála. Ve městě Násiríja u řeky zemřeli při demonstracích dva z protestujících a 14 lidí bylo zraněno, včetně 11 členů bezpečnostních složek, uvedla s odkazem na místní úřady agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám