Hlavní obsah

V Homsu bylo zabito přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Bejrút
Aktualizováno

Celkem 106 lidí, včetně žen a dětí, údajně zabily v úterý syrské vládní síly ve městě Homs. Informovala o tom ve čtvrtek opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), kterou citovaly tiskové agentury. Zpráva se nedá nezávisle ověřit, poznamenala agentura Reuters.

Žena popisuje masakr v syrském HomsuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle informace OSDH bylo 106 obětí buď upáleno ve svých domech, zastřeleno, nebo ubodáno při útoku provládních sil v povstalecké čtvrti Basatin Hasavíja.

"Naše organizace má k dispozici jména 14 zabitých členů jedné rodiny, včetně tří dětí, a informace o dalších rodinách, které byly kompletně vyvražděny. Jedna z nich měla 32 členů," řekl agentuře Reuters šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán.

Foto: Handout/David Manyua/United Nations , Reuters

Kouř po bojích v syrském městě Homs

OSDH v prohlášení vyzývá OSN, aby vyslala bez meškání vyšetřovací komisi do Homsu, který syrské protirežimní síly označují za "hlavní město revoluce". Kritizovala v něm zároveň mezinárodní "mlčení" k situaci v tomto městě, které už měsíce obléhá a bombarduje syrská armáda.

Provládní list Al-Vatan ve čtvrtek informoval o "pozoruhodném postupu" armády na okraji Homsu proti "ozbrojencům". Tímto termínem režim prezidenta Bašára Asada označuje povstalce a opoziční bojovníky. Podle opozičních aktivistů ale povstalci nejsou v uvedené oblasti vzdálené od centra Homsu asi pět kilometrů přítomni.

Reklama

Související témata:

Související články

Válka v Sýrii má 60 000 obětí

Konflikt v Sýrii si vyžádal na 60 000 mrtvých, uvedl ve středu úřad OSN. Ve stejný den přišlo o život až 70 lidí při vzdušném útoku syrské armády na benzínovou...

Výběr článků

Načítám