Hlavní obsah

V Egyptě to opět vře, v ulicích umírají lidé

– Káhira • Aktualizováno

V Egyptě se v neděli shromáždily statisíce lidí na demonstracích namířených proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Požadují, aby odstoupil a aby se konaly nové prezidentské volby. Podle zdrojů agentury Reuters byly při střetech mezi odpůrci a přívrženci prezidenta zabity nejméně čtyři osoby a takřka 200 jich bylo zraněno. Demonstranti také údajně zapálili tři kanceláře vládnoucího Muslimského bratrstva. K protestům se připojili rovněž někteří policisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní demonstrace proti prezidentu Mursímu v KáhiřeVideo: Reuters

 
Článek

Všichni mrtví byli zastřeleni v nilských městech jižně od Káhiry. Jeden člověk zemřel ve městě Baní Suvajf a tři v Asijútu. Podle ministerstva zdravotnictví lékaři ošetřili přes 170 lidí, kteří utrpěli zranění v pouličních šarvátkách. Podle Reuters dav pomocí zápalných lahví zapálil centrální sídlo Muslimského bratrstva, z jehož středu Mursí vzešel.

Opozice tvrdí, že Mursí nedokázal vyřešit ekonomické ani bezpečnostní problémy a přispívá k rozdělení Egypta na příznivce a odpůrce islamistů, díky nimž se dostal k moci. Protesty jsou svolány k prvnímu výročí jeho jmenování do funkce.

V Káhiře se demonstrace koná na náměstí Tahrír, jež bylo dějištěm mohutných protestů, jež v roce 2011 svrhly bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Několik tisíc lidí tam bivakovalo přes noc a od rána se k nim postupně přidávali další. Podle agentury Reuters se zde počet demonstrantů vyšplhal na zhruba 200.000.

Ve druhém největším egyptském městě Alexandrii se sešlo více než 100.000 demonstrantů. Tisíce lidí protestují rovněž v menších egyptských městech.

Zůstanu v ulicích tak dlouho, dokud nebude celý ten režim bratrstva svržen.
demonstrantka Hanan Bakrová

Na oddělených místech se pak scházejí Mursího příznivci. Chtějí, aby prezident dostal šanci dokončit svůj mandát, který vyprší roku 2016. V Káhiře se na podporu prezidenta nedaleko jeho paláce shromáždilo přes 20.000 lidí. Někteří Mursího zastánci měli hole a štíty, údajně jako pojistku pro případ násilností.

Mursí byl zvolen loni jako kandidát islamistického Muslimského bratrstva. Opoziční skupina Tamarrud (Vzpoura) prý už má 22 milionů podpisů pod petici na jeho odvolání.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Demonstrant na náměstí Tahrír

V ulicích nejsou jenom její členové, ale i lidé nespokojení se situací v Egyptě. Hanan Bakrová kvůli demonstraci přicestovala až z Dubaje, kde žije. "Zůstanu v ulicích tak dlouho, dokud nebude celý ten režim bratrstva svržen," řekla. Mnozí hovoří o druhé revoluci, opoziční politici mají dokonce připravené scénáře pro převzetí moci po případném Mursího odstoupení.

Obavy z násilí

Panují ale obavy z toho, že se protesty neobejdou bez násilí. Za minulý týden při demonstracích zemřelo osm lidí, z toho tři v pátek.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Káhiře

Napětí v Egyptě vedlo USA k odvolání rodinných příslušníků diplomatického sboru z Egypta. Británie vyzvala občany, aby se drželi stranou velkých shromáždění, Francie doporučila svým občanům v Egyptě, aby vycházeli jen v nutných případech. České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat do určitých částí Sinajského poloostrova a doporučuje vyhýbat se místům, kde se pořádají shromáždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám