Hlavní obsah

V Egyptě bodli po bouřce škorpióni přes 500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Více než 500 lidí bylo hospitalizováno na jihu Egypta kvůli bodnutí škorpionem. Tyto nebezpečné jedovaté členovce vyhnaly z jejich úkrytů prudké deště. Mnozí štíři pak vlezli do lidských příbytků, uvedly list The Guardian a televize Al-Džazíra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: štír tlustoocasý

Článek

O minulém víkendu zasáhly provincii Asuán prudké bouřky s kroupami a velkým množstvím vodních srážek. Zahynuli při nich tři lidé, uvedl guvernér Ašraf Atija. Přívaly deště také vyhnaly škorpióny, část se jich uchýlila do domů. S jejich bodnutím bylo hospitalizováno 503 lidí, kteří dostali protijed.

Úřadující ministr zdravotnictví Chálid Abdal-Ghafar potvrdil, že nikdo na bodnutí nezemřel. Dodal, že protijedu je dost, jen v provincii Asuán je k dispozici více než 3000 dávek.

Samotná průtrž způsobila velké škody, zaplaveny byly ulice, poškozeny domy, auta i farmy. V řadě míst byly přerušeny dodávky elektrické energie. Vyučování ve školách bylo zrušeno.

V horách Asuánu žije nebezpečný štír tlustoocasý Androctonus crassicauda, zvaný též černý škorpion, který dorůstá délky až 15 cm. Jeho bodnutí může vzácně končit smrtí, je velmi bolestivé, bodnutý člověk má horečku, svalový třas a zvrací. Může ale mít i srdeční a dýchací potíže. Černý škorpion má kombinaci neurotoxinů a jedů působících na srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám