Hlavní obsah

V boji s Islámským státem padl kurdský generál s českým občanstvím

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Irbíl

V iráckém Kurdistánu zahynul při bojích jihovýchodně od Mosulu kurdský generál, který kdysi studoval medicínu v bývalém Československu a měl české občanství. Uvedlo to v pondělí na dotaz Novinek české ministerstvo zahraničí. Generála zasáhla střela a střepina během střetů u vesnice Muftí, kterou se podařilo kurdským pešmergům osvobodit.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Kurdští pešmergové sledují frontu pod Mosulem.

Článek

„Je to Kurd, který má české občanství, padl na frontě u Mosulu 29. května,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. „Byl to brigádní generál. V poslední době působil jako vojenský lékař v Irbílu, byl to vojenský chirurg a velitel kurdské vojenské nemocnice.“

„Vystudoval v osmdesátých letech v Československu medicínu v Olomouci, krátce tady působil jako lékař a později se odstěhoval zpátky do Iráku,“ řekla mluvčí k tomu, jak získal české občanství.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Kurdské bojovnice východně od Mosulu

Lagronová také popsala, jak zahynul: „Byl zasažen střelbou a střepinou granátu v době, kdy se konala rozsáhlá pozemní operace proti tzv. Islámskému státu (IS). Té operace se účastnilo asi 5500 pešmergů a mělo jít po přípravnou operaci před dobýváním Mosulu.

Kurdští pešmergové zahájili o víkendu operaci s cílem osvobodit deset vesnic obývaných minoritami Šabaků a kakaiů. Ofenzíva pokračovala i v pondělí.

Jejím cílem bylo podle kurdské tiskové agentury Rudaw zatlačit bojovníky Islámského státu o dalších deset kilometrů od Irbílu, osvobodit zmíněné vsi a také posunout frontu blíže k Mosulu. Muftí je vzdálen od Mosulu jen 25 minut jízdy autem.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Kurdští pešmergové při při bojích s Islámským stát východně od Mosulu.

Agentura Rudaw uvedla, že v neděli padl při operaci ve vesnici Muftí brigádní generál a tři další lidé byli zraněni navzdory slabému odporu ze strany IS.

V době, kdy kurdští pešmergové a policisté pronikli ze dvou stran do centra vesnice Muftí, vyběhl z malého tunelu sebevražedný atentátník, který zastřelil brigádního generála a zranil na noze jeho strážce. Když po něm začala zbylá část ochranky střílet, explodovala nálož, kterou měl na těle. Ve vesnici pak vybuchly velmi silné nálože ukryté v autech.

Ani agentura Rudaw neuvádí jméno generála. Není jasné, zda jde o stejnou osobu, byť by tomu datum a okolnosti smrti napovídaly. Otázkou ovšem je, co by dělal velitel vojenské nemocnice v první linii.

Duhok Post na své twitterovém účtu uvedl, že padl pešmerga Rizgar, a to při ofenzívě v Chazíru. Rizgar měl údajně velet pešmergům pomáhajícím při obraně města Kobani. Opět není jasné, zda jde o tutéž osobu.

Šabakové jsou etnikum s vlastním indoevropským jazykem vyznávající předislámské náboženství. Kakaiové jsou menší kurdská náboženská skupina vyznávající dualistické náboženství, spojující mystický súfismus se zoroastrismem. Do jisté míry je jejich víra podobná té Jezídů, jejich společnost ale není členěna na kasty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám