Hlavní obsah

V Bagdádu zastřelili šéfa tamní pobočky Rádia Svobodná Evropa

– Bagdád

V Bagdádu v sobotu zastřelili Muhammada Šammarího (46) šéfa tamní pobočky americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Incident se stal na kontrolním stanovišti nedaleko prezidentského paláce.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Novináři z irácké odbočky stanice Rádio Svobodná Evropa zapalují svíčky na místě, kde byl v sobotu zastřelený šéf této stanice.

Článek

Střelec byl identifikován jako člen prezidentské stráže, informovala v prohlášení RFE/RL. Stanice požaduje, aby úřady záležitost důkladně prošetřily, a zahájily trestní stíhání.

Šammarí byl zastřelen cestou do práce na kontrolním stanovišti, kterým procházel každý den. Stanice si celou věc nedokáže vysvětlit, uvedl v prohlášení šéfredaktor Nenad Pejić .

Rozhlas Radio Free Iraq uvedl, že na místo přijel irácký premiér Núrí Málikí a slíbil, že střelec bude postaven před spravedlnost.

Irák, který se připravuje na dubnové parlamentní volby, zažívá již více než rok nejhorší vlnu násilí od roku 2007, kdy zemi naprosto ovládly sektářské střety. V rozhlasové stanici Radio Free Iraq, jak se jmenuje servis americké RFE/RL v Iráku, je Šammarí třetím novinářem zabitým od roku 1998, kdy zahájila vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám