Hlavní obsah

Útok na Sýrii může skončit jadernou katastrofou, varuje Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zaútočí-li Spojené státy proti Sýrii, může to mít za následek jadernou katastrofu. Oznámil to ve středu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič a vyzval Organizaci spojených národů, aby vypracovala analýzu rizik v případě naplnění takového scénáře.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Mluvčí ruské diplomacie varoval, že by mohl být zasažen atomový reaktor u hlavního města Damašku a další syrská jaderná zařízení. „Důsledky by mohly být katastrofální,“ prohlásil s tím, že radioaktivní spad by mohl zamořit celou širší oblast.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) při OSN zatím formální žádost Ruska o vypracování příslušné analýzy nedostala. Pokud ji dostane, je podle mluvčí Gill Tudorové připravena „zvážit vznesené dotazy“. Podle ruské agentury Interfax chce Moskva záležitost probrat na zasedání MAAE příští týden.

Agentura ve své zprávě z minulého týdne oznámila, že ve výzkumném reaktoru u Damašku je „malé množství jaderného materiálu“. Bývalý inspektor MAAE Olli Heinonen uvedl, že jádro reaktoru skrývá necelý kilogram vysoce obohaceného uranu. Pro atomovou bombu by materiálu muselo být 25 kilogramů.

Nukleární experti nicméně potvrdili agentuře Reuters, že útok na zařízení by pro okolí znamenal „vážné radiační riziko“.

Sýrie bude hlavním tématem právě začínajícího summitu skupiny zemí G20 v Petrohradě. Ruští hostitelé se stavějí nejhlasitěji proti plánu amerického prezidenta Baracka Obamy úderem potrestat syrský režim za nasazení chemických látek.

Asadův exministr obrany uprchl do Turecka

Agentura Reuters mezitím ve čtvrtek informovala, že ze Sýrie utekl bývalý ministr obrany Alí Habíb. Za pomoci západních agentů se mu podařilo dostat do Istanbulu, kde sídlí opoziční Syrská národní koalice.

Podle Reuters je to vážná rána pro Asadův režim, neboť Habíb je stejně jako syrský prezident alávita, a tato šíitská minorita je hlavní Asadovou oporou v boji.

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Habíb z pozice šéfa armády odešel před dvěma lety, tedy v rané fázi syrského konfliktu, kdy Asad tvrdě potlačoval protivládní protesty šířící se podobně jako v dalších zemích tzv. Arabského jara. Habíb měl odstoupit kvůli nesouhlasu s brutalitou proti demonstrantům, odchod však byl oficiálně vysvětlen jeho zhoršeným zdravotním stavem. Čas od času se pak podle Reuters musel exministr ukázat po boku prezidenta Asada, aby vzbudil zdání jednoty režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám