Hlavní obsah

USA v Iráku pomáhá tajný vražedný program, tvrdí nová kniha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Za náhlým úbytkem násilností v Iráku z poloviny loňského roku není jen vyslání amerických posil, příměří s šíitskými silami Muktady Saadra a příklon sunnitských povstalců v Anbáru na stranu spojenců. Alespoň to ve své nové knize tvrdí Bob Woodward, zpravodaj deníku Washington Post. Woodward tvrdí, že USA v Iráku začaly uplatňovat nový vražedný program.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Tajný program srovnává s projektem Manhattan a vývojem atomové bomby za druhé světové války. „Je to báječný příklad amerického důvtipu při řešení problému ve válce,“ řekl Woodward v úterním pořadu Larryho Kinga na stanici CNN.

Woodwardova kniha Vnitřní válka: Tajné dějiny Bílého domu 2006-2008 zmiňuje, že existuje několik tajných operačních kapacit, které armáda vyvinula k vyhledávání, zacílení a zabití povstaleckých vůdců v Iráku. Konkrétně ale není specifikováno, o jakou strategii jde. Pokud by byla zveřejněna, "umírali by prý lidé".

Vládní poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley existenci nové strategie připustil, odmítl ji však specifikovat. Bránil se ale tvrzení Woodwarda, že loňské posílení amerických sil o dalších 30 000 mužů není hlavní příčinou úbytku násilí v Iráku.

Woodward opakuje, že násilností ubylo také díky příměří, které s iráckou vládou a spojenci uzavřel Muktada Sadr, šíitský klerik velící Mahdího armádě, a také díky povstání sunnitských kmenů v provincii Anbár proti islamistickým rebelům.

Woodward: špehují iráckého premiéra

Woodwardova nová kniha je v pořadí už čtvrtou, která se zabývá administrativou prezidenta George Bushe a jejím angažováním v Iráku. Autor v ní mimochodem také tvrdí, že USA na každém kroku špehují irácké vládní představitele, včetně premiéra Núrího Málikího. „Víme o něm všechno, co řekne,“ cituje bezpečnostní zdroj.

Irácká vláda se proti možným takovým praktikám ohradila. Washington nařčení odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám