Hlavní obsah

USA údajně poskytly Izraeli písemné záruky ohledně židovských osad

Jeruzalém

Spojené státy daly Izraeli písemné záruky, že v budoucnu už nebudou na židovském státě požadovat další zmrazení výstavby osad, když bude Izrael nyní souhlasit s moratoriem na výstavbu na západním břehu Jordánu po dobu 90 dní, aby se mohlo obnovit přímé jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci. V izraelském rozhlase to v sobotu řekl bezpečnostní poradce vlády Uzi Arad.

Článek

Je to poprvé, co Izrael tvrdí, že od Američanů dostal žádané záruky. Spojené státy to zatím nepotvrdily. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley v pátek večer jen naznačil, že Spojené státy jsou k tomuto kroku ochotny.

Izraelský premiér Banjamin Netanjahu písemné záruky požadoval, aby jimi zlomil odpor některých členů kabinetu k dohodě s USA. Podle ní by se Izrael zavázal ke zmrazení výstavby osad na západním břehu Jordánu na 90 dní a výměnou by od USA získal nové zbrojní kontrakty a ujištění, že USA budou vetovat v OSN jakoukoli protiizraelskou rezoluci. Navrhované zmrazení výstavby by se navíc nemělo týkat východního Jeruzaléma.

Podle izraelských médií Netanjahu na neděli svolal zvláštní schůzku ministrů a poslanců strany Likud, aby pro dohodu s Američany získal širší politickou podporu.

Spojenými státy iniciované přímé mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci se přerušily koncem září krátce poté, co byly zahájeny, když Izrael po stavebním moratoriu s výstavbou kontroverzních osad znovu začal.

Pokud jde o Palestince, ti vždy prohlašovali, že jednání s Izraelem nemůže pokračovat, dokud židovský stát bude pokračovat ve výstavbě osad nejen na západním břehu Jordánu, ale také ve východním Jeruzalémě, s nímž Palestinci počítají jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám