Hlavní obsah

Ukrajinští experti hledají po pádu letadla u Teheránu úlomky protiletadlové rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Na místě dopadu ukrajinského civilního letounu, který se ve středu ráno zřítil u Teheránu a na jehož palubě zahynulo všech 176 osob, chtějí ukrajinští experti hledat případné úlomky protiletadlové rakety Tor. Ve čtvrtek to uvedl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj jde o jednu z hlavních verzí katastrofy, spolu se srážkou s bezpilotním letounem či jiným létajícím předmětem, poruchou motoru nebo teroristickým útokem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letadlo s 45 ukrajinskými experty zamířilo do Teheránu vyšetřovat zřícení civilního letounu.

Článek

Ukrajina v noci na čtvrtek vyslala do Íránu skupinu 45 specialistů, kteří se mají podílet na vyšetřování katastrofy. Mezi nimi jsou podle Danilova i experti, kteří vyšetřovali katastrofy letu MH17 s 298 oběťmi. Malajsijský boeing na této lince v červenci 2014 na východě Ukrajiny sestřelila protiletadlová raketa; podle závěrů mezinárodních vyšetřovatelů šlo o ruskou raketu Buk, dodanou proruským separatistům. Moskva toto obvinění popírá.

Ukrajina se zapojila do vyšetřování pádu boeingu. Do Teheránu vysílá experty

Blízký a Střední východ

„Posuzují se různé verze pádu letadla (u Teheránu). Mezi hlavní patří sestřelení letounu protiletadlovou raketou, včetně typu Tor,” uvedl Danilov, jehož citoval server Censor.net.

Za další možnost označil srážku letadla s bezpilotním letounem, zničení a výbuch motoru kvůli technické závadě a explozi uvnitř letounu v důsledku teroristického činu.

Foto: Mohammad Nasiri, ČTK/AP

Trosky po pádu ukrajinského boeingu v Íránu

„Naše komise v tuto chvíli domlouvá s íránskými úřady výjezd na místo katastrofy a hodlá hledat úlomky ruské protiletadlové rakety Tor podle údajů, které byly zveřejněny na internetu. Využijeme veškeré zkušenosti z vyšetřování útoku na boeing z letu MH17,” dodal Danilov.

Odkazoval zřejmě na fotografie kusů rakety, která odpovídá střele Tor, které se objevily na sociálních sítích. Nejsou nijak zazdrojovány.

Letadlo v Íránu se těsně před pádem chtělo vrátit na letiště

Blízký a Střední východ

Podle íránského úřadu pro letectví ukrajinský stroj ve středu havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Agentura DPA ale upozornila, že není jasné, jak úřady tak brzy dospěly k takovému závěru. Agentura Reuters s odvoláním na odborníky západních tajných služeb ve středu napsala, že letoun postihla technická závada. Existují prý důkazy, že jeden z motorů letadla se přehřál.

Raketu Tor (v kódu NATO Gauntlet) vyvinul Sovětský svaz v 80. letech minulého století a v současnosti existují i její modernizované verze. Rusko podle dostupných údajů vyvezlo do Íránu nejméně 29 bojových kompletů tohoto typu.

Reklama

Výběr článků

Načítám