Hlavní obsah

Letadlo v Íránu se těsně před pádem chtělo vrátit na letiště

– Teherán • Aktualizováno

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA, který se ve středu zřítil krátce po startu z letiště v íránském Teheránu, měl v plánu se kvůli problémům vrátit. Na jeho palubě zemřelo 176 lidí. Stroj směřoval do Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce na místě pádu ukrajinského boeinguVideo: Reuters

 
Článek

BBC uvedla, že podle předběžného zjištění vyšetřovatelů se letadlo zřejmě vracelo na letiště. Posádka ale žádné problémy nehlásila. Od startu se neozvala. „Letadlo mělo při opuštění letištní zóny směřovat na západ, otočilo se ale doprava a ve chvíli, kdy padalo, směřovalo zpět na letiště,” uvedl vedoucí íránské organizace pro civilní letectví Ali Abedzadeh.

Podle svědků měl stroj hořet, piloti ale žádný nouzový signál nevyslali.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Lidé a záchranáři na místě neštěstí

Černé skříňky stroje byly už ve středu nalezeny, podle zvyklostí bude příčinu pádu vyšetřovat země, kde k němu došlo, tedy Írán. Ten odmítl poskytnout záznamy americké firmě Boeing, ač je obvyklé, že výrobce stroje bývá k vyšetřování přizván. Írán chce na vyšetřování spolupracovat s Ukrajinou.

U Teheránu se zřítil ukrajinský boeing, nejméně 176 mrtvých

Blízký a Střední východ

Abedzadeh ale uvedl, že o předběžných zjištěních byly informovány jak Ukrajina a USA, tak Švédsko a Kanada, jejichž pasažéři na palubě zahynuli.

Stroj Boeing 737, který se zřítil, byl vyroben v roce 2016 a podle aerolinek UIA prošel dva dny před nehodou technickou prohlídkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám