Hlavní obsah

Ukažte mi sebemenší důkaz, vzkázal Asad

Novinky, rei
Damašek

Syrský prezident Bašár Asad v nejnovějším interview poskytnutému francouzskému deníku Le Figaro znovu odmítl obvinění, že jeho armáda stála za chemickým útokem z 21. srpna. Současně varoval, že vojenský úder Západu proti němu by v regionu zasel jen chaos a posílil extremismus.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad během rozhovoru s redaktorem Le Figaro

Článek

„Každý, kdo někoho z něčeho obviňuje, musí mít důkaz. Vyzvali jsme USA a Francii, aby nám ukázali sebemenší důkaz. Prezidenti Obama a Hollande ho nebyli schopni poskytnout ani svým lidem,“ řekl Asad. Nasazení bojového plynu armádou, které podle Francouzů dokazují i satelitní snímky zachycující pohyby bojovníků v oblasti, by podle Asada bylo „nelogické“.

„Předpokládejme, že naše armáda bude chtít použít zbraně hromadného ničení. Je možné, aby to udělala v zóně, kde se nachází a kde by to zasáhlo samotné vojáky?“ argumentoval Asad s poukazem, že stejnou poznámku vyslovili inspektoři OSN, který na místě útoku minulý týden sbírali důkazy.

Případný vojenský úder Západu v Sýrii by podle Asada byl katastrofou, která zasáhne širší region. Prohlásil, že celý Blízký východ je „sud s prachem“, jemuž „se krátí doutnák“.

„Nikdo neví, co by nastalo. Nad situací nebude mít nikdo kontrolu, až ten sud s prachem vybuchne. Rozšíří se chaos a extremismus, existuje riziko rozpoutání regionální války,“ varoval syrský prezident.

S opozicí jednat nebude

Asad přitom nenabídl žádné ústupky. Šéf Bílého domu Obama je podle něj slaboch a na jednání se syrskou opozicí je pozdě, na to zašel konflikt v Sýrii příliš daleko. „Osmdesát až devadesát procent z nich patří k Al-Káidě. Nemají zájem o politické reformy,“ poznamenal Asad.

Francouzským představitelům zase vzkázal, že se z nich stanou nepřátelé, postaví-li se proti zájmům jeho země. Dodal ale, že to bude francouzský stát, a nikoliv jeho lid, koho by zařadil mezi nepřátele.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Konflikt v Sýrii si vyžádal přes sto tisíc mrtvých. Ze země před ním uprchlo už víc než dva milióny lidí, oznámil v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám