Hlavní obsah

U Ománu byla napadena izraelská nákladní loď

Londýn
Aktualizováno

V Arabském moři poblíž pobřeží Ománu byla ve čtvrtek večer napadena izraelská obchodní loď. S odvoláním na britské ministerstvo obrany, které případ dále prošetřuje, o tom v pátek informovala agentura AP.

Foto: Jon Gambrell, ČTK/AP

Tanker Mercer Street u Spojených arabských emirátů

Článek

Loď společnosti Zodiac Maritime Izraelce Ejala Ofera byla napadena ve čtvrtek večer severovýchodně od ománského ostrova Masírah. Vedení společnosti oznámilo, že při útoku přišli o život dva námořníci z Rumunska a Británie. Zatím nejsou informace o dalších obětech ani raněných.

Podle Zodiac Maritime mohlo jít o akci pirátů, což ale britská organizace pro námořní obchod (UKMTO), která poskytuje informace o bezpečnosti námořního provozu, původně vyvrátila.

Podle UKMTO byla loď v době útoku 280 kilometrů od ománského přístavu Dukm.

Je to další v řadě útoků na lodi v oblasti, které se většinou připisují Íránu nebo jeho spojencům z řad jemenských Húsíů. Letos je to další útok na loď spojenou s Izraelem. Na počátku července byla na severu Indického oceánu napadena nákladní loď, které měla dříve izraelského majitele. V dubnu byla u pobřeží Spojených arabských emirátů napadena loď izraelského majitele.

Útok Izrael připsal Íránu, který o dva dny dříve vyzval k odplatě za explozi v jaderném zařízení Natanz, jenž se připisuje Izraeli, stejně jako jarní útok na íránskou velitelkou loď v Rudém moři.

Izrael informoval USA o odvetném útoku na íránskou loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Další izraelské lodi byly terči útoku v únoru a v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám