Hlavní obsah

U Kusajru zahynula syrská reportérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

V bojích u syrského města Kusajr zahynula reportérka státní televize Al-Ichbáríja. Oznámilo to v pondělí syrské ministerstvo informací, které její smrt připsalo opozici. Reportérka Jara Abbásová se dostala do palby u vojenské základny u Kusajru.

Foto: Handout, Reuters

Obyvatelé Kusajru prohledávají trosky domů po ostřelování

Článek

Exilová opozice tvrdí, že šestadvacetiletou ženu, která je z Homsu, zasáhl odstřelovač a že v palbě bylo několik jejích kolegů zraněno.

Podle bilance organizace Reportéři bez hranic zahynulo ve více než dvouletém syrském konfliktu přes 20 novinářů.

Foto: Novinky

Syrské armádě u Kusajru pomáhají bojovníci libanonského Hizballáhu. Dnes tato organizace oznámila, že minulý týden v bojích ztratila 79 lidí. Hizballáh se vojensky bojů v Sýrii účastní už několik týdnů a podle čerstvé bilance padlo už 141 jeho členů. [celá zpráva]

Strategicky položený Kusajr, jímž vede spojnice mezi východním Libanonem a syrským Homsem, je podle Hizballáhu nyní z 80 procent pod kontrolou syrské armády a libanonské skupiny.

Chemickými zbraněmi byl zasažen i zpravodaj Le Monde 

Francouzský deník Le Monde přinesl zprávu o použití chemických zbraní v Sýrii. Podle něj vojsko tyto zbraně použilo několikrát proti povstaleckým oddílům u Damašku. Vystaven jim prý byl i jeden ze zpravodajů listu. Měl pak několik dní dýchací obtíže a problémy se zrakem.

Tento reportér a jeho fotograf prý byli svědky chemických útoků na bojišti a hovořili s lékaři, kteří ošetřovali zasažené. Kašlali a pálily je oči, někteří měli vážné dýchací obtíže, zvraceli a ztráceli vědomí.

Zprávy o použití chemických zbraní se ze Sýrie šíří už dva měsíce. Vláda a povstalci se obviňují z jejich užití navzájem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám