Hlavní obsah

Erdogan podepsal dekret. Turecký chrám Hagia Sofia se přemění na mešitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecký nejvyšší soud rozhodl, že istanbulský chrám Boží Moudrosti (Hagia Sofia) je možné legálně přeměnit na mešitu, informovala agentura Anadolu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce po rozhodnutí soudu podepsal dekret, který přeměnu umožní.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Istanbulský chrám Boží Moudrosti, spíše známý jako Hagia Sofia, dnes slouží jako muzeum.

Článek

Soud rozhodoval o stížnosti náboženského sdružení, které tvrdilo, že z dřívější mešity se v roce 1935 stalo muzeum protiprávně, protože bylo soukromým majetkem osmanského sultána Mehmeta II., který dobyl Istanbul v roce 1453, uvedla agentura AP.

Verdikt o chrámu Hagia Sofia padne za dva týdny

Zahraniční

Přeměna muzea na mešitu vyvolala mezinárodní kritiku. Proti se vyjádřili například američtí pravoslavní křesťanští vůdci, Řecko, které se teď obává zhoršených vztahů se sousedním Tureckem, nebo také UNESCO.

Chrám Hagia Sofia by mohl být přeměněn na mešitu, míní Erdogan

Svět

Chrám patří k nejnavštěvovanějším místům v Turecku a figuruje také na seznamu světových kulturních památek. O jeho přeměně na mešitu uvažovala Edroganova vláda delší dobu. Organizace UNESCO Turecko marně vyzývala před jakýmkoli rozhodnutím k dialogu.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin ve čtvrtek uvedl, že i v případě přeměny chrámu na mešitu zůstane zachován charakter stavby jako památky světového dědictví.

Kdy přesně vláda rozhodne o případné změně užívání monumentální stavby, zatím není jasné. Erdogan už ale oznámil, že v souvislosti se soudním verdiktem dnes po 20:00 SELČ vystoupí s projevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám