Hlavní obsah

Turecko odsoudilo bývalé armádní špičky. Za pokus o puč dostaly doživotí

– Ankara

Hlavní obžalovaní v procesu proti skupině údajně plánující svrhnout tureckou vládu premiéra Erdogana dostali v pondělí vysoké tresty. Bývalý náčelník generálního štábu turecké armády Ilker Basbug byl odsouzen k doživotí, stejně jako generál ve výslužbě Veli Küçük. Verdikt není pravomocný.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Právníci a novináři čekají, až se otevře soud v Silivri.

Článek

Turecký soud postupně zveřejňuje rozsudky pro 275 lidí obžalovaných z pokusu o svržení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. V prvních minutách 21 lidí zprostil viny, další ale dostali vysoké tresty, včetně doživotních, uvedly BBC a ČTK. Doživotní trest by si měl odsloužit také novinář a spisovatel Tuncay Özkan, předseda malé levicové Strany pracujících (IP) Dogu Perinçek dostal trest 117 let vězení.

Hlavními obviněnými jsou především představitelé armády. Souzeni ale jsou i právníci nebo novináři. Mnozí byli obviněni z členství v organizaci Ergenekon, jejímž cílem prý bylo svrhnout vládu premiéra Erdogana a jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má blízko k islamistům.

Další čelí obviněním z neoprávněného držení zbraní a snahy vyvolat ozbrojené povstání proti AKP.

Doživotní tresty žádal prokurátor pro 64 obviněných včetně Basbuga. Rozsudky nejsou pravomocné a čekají se odvolání. Basbug vždy vinu popíral.

Případ Ergenekon je v Turecku chápán jako součást mocenského boje mezi Erdoganovou stranou a někdejším sekulárním vedením země, v němž měla hlavní slovo armáda. Soudní jednání trvalo pět let a na jeho rozuzlení čeká celá země.

Turecko má dlouhou historii armádních převratů, v letech 1960 až 1980 byly tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám