Hlavní obsah

Turecká policie zastřelila sebevražedného atentátníka

Ankara
Aktualizováno

Turecká policie ve středu zastřelila sebevražedného atentátníka, který se chystal zaútočit na policejní stanici ve městě Mersin u Středozemního moře. Informovala o tom turecká agentura Dogan. Turecké ministerstvo vnitra posléze sdělilo, že mladík patřil k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Foto: Osman Orsal, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedla, že v sousedství dotčené policejní stanice se nachází místní centrála turecké tajné služby MIT.

K incidentu došlo v 8:15 místního času (7:15 SELČ). Policie zaznamenala v blízkosti stanice muže, který se choval podezřele. Na výzvu, aby se zastavil, nereagoval a pokračoval v chůzi směrem ke stanici. Policisté zahájili palbu, když muž rukou sahal po kabelu, který mu visel z ramene. Výbušninu, kterou měl připevněnou na těle, posléze zneškodnili pyrotechnici.

Přistěhoval se před rokem

Agentura Dogan útočníka identifikovala jako 20letého Syřana, který bydlel v bytovém domě nedaleko stanice. Byt posléze prohledala policie a zadržela mužova otce. Rodina se do Mersinu přistěhovala před rokem.

Stoupenci IS už v Turecku provedli několik útoků. Mnoha přívržencům Islámského státu Turecko slouží jako tranzitní země při cestě do Sýrie nebo Iráku.

Ankara v posledních letech zadržela přes 5000 jedinců podezřelých ze spolupráce s IS a deportovala zhruba 3290 cizích militantních aktivistů z 95 zemí, informovaly turecké úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám