Hlavní obsah

Turecká letadla bombardovala sever Iráku

IRBÍL

Turecká vojenská letadla zaútočila v pondělí ráno na sever Iráku na tři vesnice osídlené kurdským obyvatelstvem. Pumy byly namířeny na objekty údajně využívané bojovníky separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). O útoku informoval vysoký představitel iráckých pohraničníků.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

Podle vysokého představitele irácké pohraniční stráže nálet mezi 3. a 6. hodinou ráno podniklo pět tureckých letadel. Údery směřovaly proti vesnicím Chúnera, Chvakúrd a Birkúm, které leží těsně u hranic s Tureckem. Zatím není jasné, zda si nálety na údajné základny kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK) vyžádaly nějaké oběti.

Jde už o několikátý útok tureckých ozbrojených sil na pozice kurdských separatistů v Iráku. Nálet však nebyl jedinou akcí proti separatistům z PKK.

V neděli turecká armáda v horách zabila podle svého pondělního prohlášení deset vzbouřenců u Bingolu, uvedla agentura AP. Když se podařilo zachytit a lokalizovat komunikaci asi dvaceti vzbouřenců v horách u Bingolu, armáda tam vzduchem přepravila jednotku speciálních sil, která jejich post zničila dělostřeleckou palbou z krátké vzdálenosti.

Turecko tvrdí, že na kurdském severu Iráku má PKK asi 3000 svých bojovníků, kteří podnikají útoky na turecké vojáky a policisty. Podél hranic Ankara už loni rozmístila 100 000 svých vojáků a podniká občasné přeshraniční výpady, které schválila vláda i parlament.

PKK zahájila boj za odtržení Kurdistánu v roce 1984. Od té doby v něm padlo na 40 000 lidí. Většina zemí včetně USA a států EU považují PKK za teroristickou organizaci

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám