Hlavní obsah

Turci jako první na světě předvedli s F-16 Pugačovovu kobru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Pugačovova kobra je jeden z nejznámějších a nejsložitějších manévrů bojových letounů. Letadlo při něm prudce zdvihne nos a postaví se na ocas, který se pak na chvíli ocitne před nosem. Manévr běžně předvádějí piloti ruských a sovětských strojů. Turecký pilot Murat Bakici ho ale jako první na světě předvedl s americkým strojem F-16 Fighting Falcon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Akrobatický tým tureckého letectva předvedl se stíhačkou F-16 manévr, který ještě nikdo nikdy nepředvedlVideo: Reuters

 
Článek

Ruští piloti manévrem dokazují ohromné manévrovací schopnosti i motorový výkon sovětských stíhaček MiG-29 a Su-27. Jako první ho v roce 1989 na stroji Su-27 na pařížském leteckém dni předvedl šéfpilot Suchojovy konstrukční kanceláře Viktor Georgijevič Pugačov. Od té doby nese jeho jméno.

Letadlo při dopředném letu naráz prudce zvedne nos, neletí však vzhůru, ale ve svislé poloze se pohybuje dál stejným směrem, až se na chvilku ocas, který je dole, dostane malinko před kabinu, jež je nahoře. Pak se zase vrátí do původní polohy a pokračuje dál v letu dopředu ve stejné výšce.

Foto: Profimedia.cz

Turecký pilot F-16 předvádí akrobatické manévry.

Teoretickým smyslem manévru v boji by mohlo být prudkým a nečekaným snížením rychlosti a lehkým zvednutím do výšky protivníka za ocasem dostat před sebe. Z cíle se tak může stát v mžiku útočník. Důležitou výhodou je moment překvapení a fakt, že může při podobném manévru jen málo strojů a pilotů držet krok.

Foto: Profimedia.cz

Turecký pilot F-16 předvádí akrobatické manévry.

Manévr je považován za důkaz, že má stíhačka mimořádné manévrovací schopnosti, takzvanou supermanévrovatelnost.

Se strojem F-16 tento manévr dosud nikdo neuskutečnil, uvedla agentura Reuters. Rusové ho zato se svými stroji převáděli velmi často.

Foto: Profimedia.cz

Fáze manévru zvaného kobra, který předvedl pilot amerického stíhacího letounu F-22A Raptor na letecké show Arctic Thunder na Aljašce v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z kokpitu ve chvíli, kdy turecký pilot F-16 provádí manévr kobra.

Reklama

Výběr článků

Načítám