Hlavní obsah

Tuhé boje se vzbouřenci ve středním Iráku potrvají týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda očekává, že boje s iráckými vzbouřenci napojenými na síť al-Kajdá potrvají v provincii Dijála ještě několik týdnů. Podle USA stojí proti americkým jednotkám několik set bojovníků napojených na al-Kajda. Podle amerického velení páteční nálety vrtulníků zabily u města Chális 17 z nich a od zahájení akce padlo už 68 vzbouřenců.

Článek

"Postupujeme dům od domu, blok od bloku, pročesáváme jednotlivé ulice a kanály," prohlásil americký generál Mick Bednarek. Cílem před čtyřmi dny zahájené operace Arrowhead Ripper [celá zpráva] je vytlačit sunnitské rebely z provincie Dijála, zejména z okolí jejího správního střediska Bákuby. Tam se podle informací zpravodajců opevnili sunnitští radikálové, kteří údajně chtějí vyvolat v zemi občanskou válku na základě sektářského konfliktu.

"Neodejdou, budou bojovat až do konce. Jsou soustředěni do určitých domů, které jsou plné silných výbušnin," podotkl Bednarek s tím, že ženisté už zničili 21 podomácku vyrobených bomb a devět pastí, z nichž jedna byla v opuštěné škole. Vojáci v Bákubě přicházejí na hrůzné objevy. Obyvatelé je přivedli do jednoho domu, v němž byli zřejmě vězněni, mučeni a také vražděni rukojmí. "Když vejdete do místnosti a vidíte krvavé šlápoty, pily, nože, vrtáky a k tomu zbraně, víte, že to není normální," popsal Bednarek jeden z nálezů.

Akce se společně účastní společně iráčtí a američtí vojáci. Podle Bednareka do bojů zasahují i místní kmeny, které sice nesouhlasí s přítomností Američanů v Iráku, ale neschvalují ani činnost teroristů na svém území. Americká armáda se rozhodla, že tyto kmenové bojovníky vyzbrojí.

Americké velení označuje akci za úspěšnou, do čtvrtka se podařilo u Bákuby zabít 51 bojovníků a v pátek dalších 17. V bojích také padl jeden Američan. V červnu jich v bojích zahynulo už 69, celkem v Iráku 3546.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám