Hlavní obsah

Trump slíbil Abbásovi mír na Blízkém východě. Jak toho dosáhne, nenaznačil

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu vůdci palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi slíbil, že udělá vše nezbytné pro zprostředkování míru mezi Izraelem a Palestinci. Při svém prvním osobním setkání s vůdcem palestinské samosprávy ale prezident Spojených států podle agentury Reuters nenaznačil, jak chce dlouhodobě stagnující jednání oživit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás během jednání v Bílém domě.

Článek

Trump při přivítání svého hosta v Bílém domě řekl, že je připraven spolupracovat s Izraelem a s Palestinci na dosažení mírové dohody. „Chceme zajistit mír mezi Izraelem a Palestinci. Dokážeme to,” konstatoval povzbudivě, přestože mírové jednání je už tři roky na mrtvém bodě.

Trump řekl, že je překvapen, jak dobře vůdci Izraele a Palestiny spolupracují, teď je podle něj třeba usilovat o zastavení násilností.

Trump rovněž Abbáse vyzval, aby se palestinští lídři vyslovili jednotným hlasem proti výzvám z palestinské strany vybízejícím k násilnostem vůči Izraeli.

Dva státy neslíbil

Výslovně však neřekl, že se jeho vláda přihlásí k řešení blízkovýchodního konfliktu na základě dvou států - židovského a palestinského, což byla dosavadní americká politika v izraelsko-palestinském sporu.

Abbás připomněl, že jeho cílem je mír na základě existence dvou států v hranicích z roku 1967, a dodal že právě takové řešení prospěje boji s terorismem. Trumpova snaha pokročit v mírovém jednání podle Abbáse otevírá nové možnosti.

Palestinské vedení je znepokojeno vstřícnějším přístupem k Izraeli, který Bílý dům začal dávat najevo poté, co Trump vystřídal ve funkci Baracka Obamu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl jedním z prvních zahraničních státníků, kteří Trumpa v Bílém domě navštívili.

Reklama

Výběr článků

Načítám