Hlavní obsah

Totální blackout. Libanon se dostal na pokraj zhroucení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

V Libanonu se v neděli podařilo částečně obnovit dodávky proudu po sobotním totálním blackoutu v zemi. Jeho důvodem byl nedostatek paliva pro dvě největší libanonské elektrárny, které tak nemohly vyrábět dost proudu, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libanon se potýká s výpadkem centrálních dodávek elektřinyVideo: Reuters

 
Článek

V sobotu přestaly kvůli nedostatku paliva fungovat dvě největší elektrárny Zahrání a Dajr Ammar. To vedlo k výpadku dodávek elektřiny po celé zemi. Některé budovy výpadek zvládly, protože mají vlastní generátory, ty ale nemohou běžet stále, protože v zemi chybí i nafta.

Po výpadku armáda v sobotu večer souhlasila, že poskytne šest milionů litrů mazutu, který rovnoměrně předá oběma elektrárnám, uvedla státní energetická společnost.

Odpor Libanonců proti Hizballáhu roste. Armáda by ho měla vypudit, žádá patriarcha

Blízký a Střední východ

Ministerstvo energetiky v neděli oznámilo, že mu centrální banka schválila úvěr ve výši 100 milionů dolarů na tendry na dovoz paliva pro generátory. Dodalo, že dodávky do sítě už byly stejně vysoké jako před výpadkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U elektrárny v jižním Libanonu hoří zásobník palivaVideo: Reuters

Situaci v pondělí zkomplikoval požár zásobníku těžkého topného oleje u elektrárny v Zahrání jihu země. Oheň se již podařilo dostat pod kontrolu.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Požár zásobníku mazutu v Libanonu

Libanon v krizi

Země se potýká s energetickou krizí, dodávky elektřiny jsou nedostupné až 22 hodin denně.

Libanonská ekonomika je na pokraji zhroucení. V roce 2019 se HDP propadal o 6,7 procenta, loni o 20,3 procenta a letos Světová banka predikuje propad o dalších 9,5 procenta.

Libanonská libra ztratila od roku 2019 devadesát procent své hodnoty, země nemá na dovoz ani na subvence základního zboží. Zásoby valut klesly od roku 2019 z 30 miliard dolarů na 15 miliard dolarů. Ochromené jsou nemocnice, úřady i obchody. Zahraniční dárci pomoc podmiňují politickou stabilizací a reformami.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Přístav v Bejrútu během blackoutu

Reklama

Výběr článků

Načítám